Republica Moldova. Compensațiile la energie pentru luna noiembrie vor varia între 300 și 800 de lei (circa 15 - 40 de euro), în funcție de veniturile familiilor. Totodată, în cazul unor noi ajustări de tarife, Guvernul va crește și mărimea compensațiilor oferite cetățenilor. Informațiile au fost prezentate vineri de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în timpul unei conferințe de presă.
Modul de stabilire a compensațiilor
Potrivit oficialului, în sezonul precedent, media tarifului post compensație a fost de 12 lei și 20 de bani pentru gazele naturale, iar tariful pentru energia termică a fost de 1 480 de lei pentru gigacalorie.
„Cetățenii, după ce vor primi compensația, nu vor achita mai mult pentru sursa de energie comparativ cu anul trecut. Deci, vorbim despre un tarif post-compensație, tarif pe care îl achită după ce familiile beneficiază de această compensație. Aceasta este regula principală după care ne-am ghidat atunci când am clarificat formula și atunci când vom stabili compensațiile pentru cetățeni”, a afirmat Alexei Buzu.
Ministrul a declarat că toate creșterile de tarif vor fi absorbite de către Guvern. „Dacă vor urma creșteri, atunci Guvernul va ajusta formula pentru a se asigura că cetățenii nu achită mai mult. Săptămâna viitoare vom aproba o hotărâre de Guvern prin care vom reglementa cum va fi stabilită compensația pentru cetățeni, pentru luna noiembrie. Compensația va varia între 300 și 800 de lei. Compensația va fi stabilită într-un mod individual, în funcție de factorii specifici din gospodăria și familia solicitantului. Dacă veniturile sunt mai mici, atunci și compensația va fi mai mare”, a spus Alexei Buzu.
Circa 703 mii de solicitanți înregistrați în sistemul de compensații
De asemenea, ministrul a anunțat că, pentru luna decembrie, Guvernul va aproba ajustări la formula de stabilire a compensațiilor.
„Plata va crește pentru a ne asigura că majorarea tarifului nu va fi resimțită de cetățeni. Guvernul va proceda așa de fiecare dată în cazul unor eventuale majorări la tarife. În cazul gazelor naturale, Executivul va compensa 150 de metri cubi per lună, iar pentru energia termică va compensa 1,4 gigacalorii”, a subliniat Alexei Buzu.
Potrivit oficialului, în luna noiembrie, au fost înregistrați aproximativ 703 mii de solicitanți în sistemul de compensații. Astfel, în prima lună, vor exista 1,4 mil de cetățeni care potențial vor beneficiari de compensații. Conform datelor, 346 mii de solicitări au fost înregistrate în mod independent, iar 356 de mii au fost înregistrate cu suportul asistenților sociali.
La nivel de sursă de energie principală, 310 mii solicitanți - 44% au indicat utilizarea combustibilului solid, 228 mii - 32% au indicat utilizarea gazelor naturale, încălzire centralizată - 135 mii de solicitanți -19%, iar alți 28 mii au indicat utilizarea energiei electrice ca sursă de încălzire - 4%. În această perioadă, au fost recepționate 56 mii de apeluri telefonice și 8 800 solicitări prin poștă electronică.
Înregistrările pentru luna noiembrie s-au încheiat
Joi a fost ultima zi în care cetățenii au mai putut completa cererile pentru solicitarea compensațiilor la energie pentru luna noiembrie.
„Pe parcursul sezonului rece, cererile pot fi depuse în orice moment, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare. Dacă cererea este depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare. Compensațiile pentru luna noiembrie vor fi disponibile la mijlocul lunii decembrie. Cetățenii vor fi notificați. Totodată, toate informațiile pot fi verificate în cabinetul personal”, a remarcat Alexei Buzu.
Guvernul oferă compensații la energie gospodăriilor vulnerabile prin programul „Ajutor la contor” al treilea an consecutiv. Compensațiile se oferă pentru perioada rece a anului, care include lunile noiembrie-martie.