Compensații de până la 600 de euro pentru românii care au avut chiar și un singur zbor anulat. ANPC verifică activitatea comercială a marilor companii aeriene

Sursa: Dreamstime.com

Horia Constantinescu, președintele ANPC, a anunțat că românii care au avut zboruri anulate pot cere despăgubiri de până la suma de 600 de euro, pentru un singur zbor anulat. ANPC informează că, în baza investigațiilor sale, ar exista 500 de solicitări de despăgubire doar în cazul companiei Wizz Air și 114 la Ryanair.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a demarat o investigație de fond cu privire la companiile aeriene care oferă servicii pe teritoriul țării noastre, după sesizările multiple făcute de clienții unor astfel de companii, printre care Wizz Air și Ryanair.

Președintele ANPC verifică activitatea comercială a marilor companii aeriene

Investigația ANPC este condusă de Direcția Generală de Control și Supraveghere Piață, alături de Centrul European al Consumatorilor România (ECC Romania), cel din urmă fiind responsabil de sesizările transfrontaliere făcute de clienții români.

„De la Cuza am învățat că nu trebuie folosite două măsuri pentru același lucru. Povestea cu ocaua mică. Dacă s-a evaluat activitatea unei companii aeriene, atunci trebuie să o verificăm și pe a celorlalte, aflate în aceeasi situație. Trist este că aici povestea va fi mai lungă, cele două nefiind de pe teritoriul României. Chiar și pe jos, pentru că avioanele lor nu prea mai zboară, vom ajunge la destinație și măsurile vor fi în consecință! Drum bun să avem!”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

600 de euro despăgubire pentru un zbor anulat sau pentru o cursă alternativă

Din 30 aprilie 2021 și până în prezent, a fost înregistrat un total de 500 de solicitări ce vizau serviciile Wizz Air și 114 referitoare la serviciile companiei Ryanair. Pe lângă asta,  ANPC anunță centralizarea tuturor reclamațiilor din România, informând păgubiții că au dreptul la compensații de până la 600 de euro, conform Regulamentului European nr. 261.

ANPC  îi sfătuiește pe români să încerce soluționarea pe cale amiabilă cu operatorii economici de transport aerian sau cu agențiie de turism intermediare, înainte de a se adresa ANPC pentru soluționarea litigiilor, cu titlu gratuit.

Trebuie spus că despăgubirile derivate din Regulamentul European sunt valabile inclusiv în cazurile în care operatorul economic a asigurat un zbor alternativ pentru clienții săi, conform Mediafax.