Tocmai de aceea, recent, Bitdefender şi Poliţia Română au anunţat că oferă un kit gratuit pentru recuperarea datelor, destinat victimelor ransomware Bart. Demersul este parte a proiectului ”No More Ransom”, iniţiat anul trecut de Europol, instituţia de combatere a criminalităţii la nivelul Uniunii Europene (UE), destinat luptei contra ransomware, cea mai prolifică ameninţare cibernetică a momentului.

Kit-ul pus la dispoziţie funcţionează pentru toate versiunile cunoscute ale ameninţării ransomware Bart şi este disponibil pe site-ul nomoreransom.org, un portal online disponibil în şase limbi. De asemenea, pe aceeaşi pagină utilizatorii pot afla informaţii suplimentare despre ransomware şi modul în care se pot feri de această ameninţare.

Aplicaţia ransomware Bart a apărut în iunie 2016 şi spre deosebire de majoritatea celorlalte familii de ransomware, aceasta nu are nevoie de o conexiune la internet pentru a putea cripta fişiere. De asemenea, procesul de criptare e radical mai rapid decât al celorlalte familii de ransomware care activează în prezent, atenţionează specialiştii.

Proiectul ”No More Ransom” a fost lansat în iulie 2016 de Poliţia naţională olandeză şi Europol, cu scopul de a creşte nivelul de colaborare dintre sectoarele public şi privat în lupta contra ransomware.

Un grup format din 13 ţări s-a alăturat proiectului global "No More Ransom", acestea fiind, în afară de Olanda: Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Columbia, Franţa, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie.

Ransomware este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, în schimbul recuperării controlului asupra dispozitivului sau a fişierelor afectate.