Companiile de stat au în acest an datorii cât ale bugetului. În timp ce arieratele firmelor reprezintă 4% din produsul intern brut (PIB), deficitul bugetar ar trebui să ajungă la 4,4%, în 2011.
Autorităţile de abia au început să lucreze la reducerea arieratelor companiilor de stat, a declarat, ieri, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.
În ultimul timp, se poate spune doar că s-au făcut progrese în pregătirea privatizării acestora. Câteva dintre companiile care se află pe lista celor care trebuie privatizate imediat sunt Oltchim, CFR Marfă, Electrica Serv, Electrica Furnizare. La anul, deficitul bugetar trebuie să scadă la 1,9% din PIB, iar cu tot cu arierate, până la maximum 2,5%, ceea ce înseamnă, spune analistul financiar Liviu Voinea, o ajustare a deficitului "cât cea din ultimii trei ani". Obiectiv prea ambiţios?
Să vedem cum arată bugetul pentru 2012
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, spune că "deficitul de 1,9% din PIB cash înseamnă, în standardele ESA (deci cu arierate - n.r.) circa 2,3% din PIB. Pentru a vedea cât este de realizabilă ţinta, trebuie văzut cum arată planul de buget pentru la anul".
Unii analişti spun, însă, că ţinta este foarte scăzută. "Un nivel de 1,9% din PIB nu este prea realist. Şi nu mă gândesc numai la arieratele companiilor de stat, ci şi la cele din sistemul public - privat. În plus, statul are de plătit tot felul de drepturi legate de pensii şi salarii, câştigate de români în instanţă", a spus Voinea, pentru EVZ.
Ţinta poate fi considerată ambiţioasă, mai ales dacă luăm în calcul că, în prima parte a anului 2012, pensiile şi salariile vor fi îngheţate, dar în a doua jumătate acestea ar putea fi majorate modest, dacă bugetul permite acest lucru, a spus Franks.
Potrivit lui Ionuţ Dumitru, şansele de reducere a deficitului scad enorm dacă vor exista aceste majorări.