Societatile de stat din sistemul energetic vor fi reunite sub aceeasi umbrela.
Companiile de stat din sistemul energetic vor ajunge parti componente ale unei companii-mamut care va strange la un loc toti furnizorii si producatorii neprivatizati inca.
Potrivit strategiei energetice nationale aprobate ieri de executiv, compania nationala energetica ce va fi infiintata in aproximativ 30 de zile va detine producatorii si furnizorii din domeniile hidro, termo si nuclear.
Lista producatorilor si furnizorilor care vor intra in componenta companiei nationale nu a fost inca finalizata. S-ar putea reuni sub aceeasi umbrela Hidroelectrica, Termoelectrica si Nuclearelectrica, dar ar putea intra in calcul si cei trei furnizori de energie electrica pe care guvernul se gandeste sa ii pastreze in proprietatea statului: Electrica Transilvania Nord si Sud si Muntenia Nord.
Incep negocierile Premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca saptamana viitoare vor fi organizate discutii cu Ministerul Economiei si Finantelor, cu reprezentantii reglementatorului din energie si ai producatorilor de energie din surse hidro, nucleare si termo, precum si ai celor trei companii de distributie a energiei aflate inca in posesia statului.
„Crearea acestei entitati va permite Romaniei sa atinga obiectivele propuse in strategie, in special tinta care vizeaza securitatea energetica, si sa se implice in deciziile strategice regionale si europene”, a afirmat Tariceanu, care a dat ca exemplu companii de stat similare din alte tari, precum CEZ din Cehia.
Dupa infiintarea noii companii prin hotarare de guvern, statul are de gand sa listeze la Bursa pachete minoritare ale societatii create, iar banii obtinuti din acest proces sa fie folositi pentru investitii. Statul va detine pachetul majoritar al companiei energetice, iar 20a din actiuni vor fi detinute de Fondul Proprietatea.
Sperante de preturi mai mici
Strategia aprobata de guvern ar putea aduce si scaderi in cazul pretului reglementat la energia electrica, adica cel platit de populatie, dupa cum sustine ministrul economiei, Varujan Vosganian.
Investitiile in sistemul energetic preconizate pana in 2020 se ridica la 35 de milioane de euro, din care investitia pentru productia de energie este de 13 miliarde de euro, pentru retelele de transport al energiei si gazelor 5,5 miliarde de euro, iar pentru modernizarea retelei de energie termica, 2,7 miliarde de euro.