Compania OMV Petrom, acuzată că ascunde anual milioane de tone de țiței, pentru a nu plăti redevența. Denunțul public al unui ofițer de contrainformații

OMV Petrom / Sursă foto: Arhiva EVZ

După decizia Austriei de a bloca intrarea României în Schengen, mai mulți cetățeni români au început boicotarea firmelor deținute de austrieci din România, printre care și OMV Petrom. Colonelul în rezervă Marian Rizea a lansat un denunț public, în care vorbește despre strategia companiei petroliere de a se sustrage de la plata îndatoririlor către stat.

Ofițerul de informații și contrainformații economice, Marian Rizea, a publicat o scrisoare în care acuză OMV Petrom că ascunde anual milioane de tone din producția de țiței, pentru a nu plăti redevența corespunzătoare statului român.

Marian Rizea a fost timp de 25 de ani ofițer de informaţii şi contrainformaţii economice și este inginer petrolist cu doctoratul dat în 2001, după mai bine de cinci ani de cercetări în care, sub coordonarea distinsului prof. univ. dr. ing. George Iordache de la UPG Ploieşti a studiat, în schelele Tg. Ocna, Ocnele Mari, Ocna Mureş, etc. exploatarea zăcămintelor de sare, prin dizolvare cu ajutorul sondelor, cu o teză în premieră naţională.

Maria Rizea denunță jaful OMV Petrom

Grupul petrolier OMV Petrom, care a obţinut anul trecut un profit de aproape un miliard de euro, este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, plătind taxe şi impozite în valoare de 8 miliarde de lei, în 2012. În total, primii zece contribuabili la bugetul de stat au plătit aproximativ 30 de miliarde de lei, în 2012, reprezentînd 15 procente din buget, relatează Digi24. Pe al doilea loc se află producătorul de ţigări British American Tabacco (5,6 miliarde de lei) şi Rompetrol Rafinărie (4,6 miliarde de lei), urmată de Petrotel-Lukoil Ploieşti”, se arată în scrisoarea fostului ofițer.

În scrisoare sa, colonelul în rezervă a întrebat dacă este cumva posibil ca diferența dintre profitului unei companii petroliere și una de țigări de fie de doar 2,4 miliarde de lei. „Să înțeleg că fumăm de aproape cât consumăm produse energetice?

Marian Rizea acuză OMV Petrom că ascund milioane de tone de țiței

Acesta a mai scris în scrisoare sa despre o conferință de acum doi, trei ani, în care OMV prezenta realizările de excepţie ale grupului OMV-Petrom. Atunci, s-a ridicat în picioare și i-a întrebat ce fac cu toată producția de țiței și dacă nu o declară pentru a nu plăti redevența către stat.

  1. „Înainte de privatizare, producţia de ţiţei extras era de cca. 6 milioane de tone/an. În 1976, România înregistrase 14,2 milioane tone şi 33,4 miliarde Nmc (normali metri cubi) gaze naturale.
  2. În anul în care se discută problema, 2010, OMW, care se laudă cu investiţii de miliarde şi aport de tehnologie, producea 4 milioane tone de ţiţei! (Din sală, cineva – o voce feminină – a strigat „4,7 milioane tone!”)
  3. Corect, am spus, aşa să fie… Dar dacă în ţară, în România, nu prelucraţi decît cel mult 1,8 milioane tone ţiţei, la rafinăria Brazi (ARPECHIMUL fiind închis), ce faceţi cu restul producţiei? Unde o stocaţi? Sau o duceţi în Austria pe barje, încălcînd normele internaţionale, în materie vamală… Sau nu o declaraţi, să nu plătiţi acea infimă redevenţă de 4% (în lume, redevenţa este de 16-22%)!”, a scris Marian Rizea în scrisoare lui.

Ulterior, după întrebările adresate, reprezentanții Grupului i-au propus colonelului în rezervă să devină partenerul lor, însă el a ales să se pensioneze.

De atunci, sunt liniştit personal, dar nu împăcat cu soarta! Sper ca, într-o zi, trădătorii de neam şi ţară să dea socoteală în faţa neamului românesc, pentru încălcarea art. 136, “Proprietatea”, alin. (3) din Constituţia României!

Iar cei care simt şi gîndesc româneşte, să le fie judecatori!!!

Doamne, ocroteşte România, Europa şi întreaga lume!”, și-a încheiat fostul ofiței de informații și contrainformații economice scrisoarea, potrivit newsbuzau.ro.