Compania Gazprom a întrerupt total livrarea de gaz rusesc către Letonia

Gazprom. Sursa foto: Arhiva EVZ

Europa se confruntă cu probleme serioase privind livrarea de gaze naturale rusești. Rusia a redus deja, în două rânduri, volumul livrărilor, iar oficialii europeni se pregătesc de ce este mai rău. Gazprom a anunțat sâmbătă, 30 iulie, că a întrerupt total livrarea de gaz către Letonia.

Gazprom a anunțat că și-a suspendat livrările de gaze naturale către Letonia, acuzând de încălcarea condițiilor de prelevare. Reducerile masive de livrări de gaze spre Europa au început din cauza sancțiunilor impuse de UE Rusiei, după ce a invadat Ucraina.

„Azi (sâmbătă), Gazprom şi-a suspendat livrările de gaze naturale către Letonia (...), din cauza încălcării condiţiilor de prelevare a gazelor naturale”, au anunțat reprezentanții companiei rusești.

Gazprom a decis, din nou, să reducă livrările de gaze către UE prin gazoductul Nord Stream, pe motiv că sunt lucrări de mentenanță la o turbină.

Europa se pregătește pentru o iarnă grea. Rezervele de gaz, problema multor state

Rusia a decis să reducă volumul de gaze naturale în iunie deoarece gazoductul Nord Stream 1 nu putea funcționa fără o turbină, care se afla la reparații la o firmă germană în Canada. În urma dialogurilor purtate între Germania și Canada s-a decis trimiterea acestei turbine în Rusia, dar pentru moment încă nu a fost livrată.

Occidentul acuză Moscova de faptul că foloseşte ”arma energetică” împotriva sancţiunilor impuse din cauza ofensivei ruse în Ucraina. De la debutul războiului, livrarea de gaze către Germania și Italia a scăzut constant, din cauza măsurilor draconice impuse Rusiei de către Uniunea Europeană, scrie news.ro.

Statele blocului comunitar european au aprobat, în urmă cu patru zile, planul de Comisia Europeană pentru reducerea consumului de gaze naturale în UE. Mai exact, țările UE vor reduce voluntar cu 15% consumul de gaze între august 2022 și martie 2023. Cu toate acestea, mai mulți specialiști susțin că această măsură, care pentru moment este voluntară, ar urma să devină obligatorie.

Țări precum Irlanda și Malta vor fi scutite, pentru că nu sunt conectate la rețelele de gaze ale altor țări din UE. De asemenea, alte țări ar urma să obțină derogări pentru industriile critice.

Spania a criticat decizia Comisiei Europene privind reducerea gazului. Oficialii spanioli au anunțat că această măsură nu are niciun beneficiu, iar Grecia s-a opus țintei, precizând că ar putea face față unei sistări totale a gazului rusesc.

Gazprom a anunţat luni că îşi va reduce drastic, de miercuri, la 33 milioane de metri cubi zilnic, livrările de gaze ruseşti către Europa