Comorile din peştera închisă peste o mie de ani

O peșteră, care a rămas sigilată timp de secole şi la care se ajunge traversând un labirint claustrofobic de tuneluri subterane aflat sub ruinele Templului Jaguarului, la Chichen Itza, în peninsula mexicană Yucatan, conţine sute de comori.

În interiorul peşterii, arheologii au descoperit comori pierdute dăruite de mayaşi spiritului Dumnezeului Jaguar. Peștera a rămas închisă timp de cel puțin o mie de ani și, potrivit declarațiilor Institutului Național de Antropologie și Istorie din Mexic, aceasta ar fi doar una din cele şapte camere sacre din tunelul Balamku, aflat chiar sub templu. Peștera a fost descoperită pentru prima dată în 1966 de către arheologul Victor Segovia Pinto, care a scris un raport despre descoperire, dar care, în loc să sape în continuare, a sigilat intrarea peșterii din motive care rămân necunoscute.

Registrele în care era notată descoperirea au dispărut la scurt timp după, alimentând un mister care a avut nevoie de cinci decenii pentru a fi elucidat. În interiorul peşterii secrete au fost găsite 150 de artefacte, vase şi farfurii decorative împodobite cu chipurile unor zei antici și cu alte simboluri religioase care îi vor ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine ritualurile din peşterile civilizaţiei Maya și originile site-ului Chichen Itza, un mare oraș pierdut considerat unul dintre cele mai importante centre din regiune între secolele VI și XI, declarat în 1988 de UNESCO, Patrimoniu Mondial al Umanităţii, transmite Rador.