Editura Evenimentul si Capital

Drumul Sticlei, cu 1000 de ani înainte de Drumul Mătăsii. Comori antice fabuloase în Peştera Cioclovina

Autor: | | 0 Comentarii | 2272 Vizualizari

Cu o mie de ani înainte de Drumul Mătăsii, a existat Drumul Sticlei. Pornea din Mesopotamia şi ajungea până în actuala Scandinavie, trecând prin ceea ce este, în prezent, în România, Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina. Peştera Cioclovina este plină de dovezi materiale, provenite din Epoca Bronzului.

În anii ’50 şi anii ’70, un tezaur compus din mărgele din sticlă, chihlimbar, staniu şi piese din bronz, datând din perioada 1350-1200 î.Hr., a fost descoperit în adâncul Peşterii Ciclovina, în locuri ascunse, la aproximativ 120-130 m de la intrarea într-o galerie superioară fosilă denumită „galeria Altar”. Mai multe studii recente, realizate în colaborare de cercetători români şi străini, au scos în evidenţă un fapt senzaţional.

Mărgelele de sticlă erau realizate în Mesopotamia, iar chihlimbarul provenea din Scandinavia. Mai mult chiar, acelaşi tip de mărgele de sticlă a fost descoperit şi în situri arheologice din Scandinavia.

Spectaculoasele rezultate ale studiilor arheologice, precum şi ale unor analize chimice de specialitate, au fost evidenţiate în Journal of Archaeological Science (2016), în lucrarea „Mesopotamian glass from Late Bronze Age Egypt, Romania, Germany, and Denmark” (Sticla mesopotamiană din Bronzul târziu, din Egipt, România, Germania şi Danemarca), semnat de Jeanette Varberg (Moesgaard Museum, Danemarca), Bernard Gratuze (Univ. Orleans, Franţa), Flemming Kaul (National Museum of Denmark), Anne Haslund Hansen (Danemarca) şi profesorii Mihai Rotea şi Mihai Wittenberger, de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, din Cluj-Napoca.

„Acest articol prezintă noi dovezi ale dispersiei largi a sticlei mesopotamiene, 1400-1100 î.Ch. (...) În plus, analizele chimice ale mărgelelor din sticlă din România, Germania de Nord și Danemarca demonstrează că erau fabricate din sticlă mesopotamiană”, se precizează în studiul amintit.

Din Mesopotamia, în Scandinavia, prin Cioclovina

„Rezultatele actuale prezentate aici contribuie la înțelegerea rețelelor de schimb pe distanțe lungi între culturile mediteraneene și cultura nordică a Bronzului (...) A fost posibil să atestăm mai mult de 2000 de mărgele de sticlă inelară, de la 1400 - 1100 î.Ch., găsite în Danemarca, Germania și România. Un material atât de mare oferă un mare potențial de cercetare în ceea ce privește originea și difuzarea sticlei. Două dintre cele mai mari descoperiri privind sticla din Europa sunt tezaurul de Peștera Cioclovina, din vestul României, și tezaurul Neustrelitz, din nordul Germaniei. Au fost analizate un număr de mărgele din ambele tezaure”, se afirmă în studiul din Journal of Archaeological Science. Trebuie precizat că, în timpul studiului, cercetătorii au recurs la analize chimice, care au evidenţiat compoziţii similare (crom, lantan, zirconiu, titaniu) între mărgelele din România şi cele din Mesopotamia.

„Sticla mesopotamiană a fost distribuită pe scară largă. Apare în Amarna, Egipt, în România, în Franța, în Germania și în Danemarca (...) Prezența mărgelelor de sticlă mesopotamiană în România, Germania și Danemarca evidențiază rutele de schimb din Epoca Bronzului dintre sudul mediteranean şi nordul scandinav, rute ce pot fi denumite Drumul Sticlei”, se afirmă în concluziile studiului.

PROTESTE de amploare, in Bucuresti, dupa anuntul lui Toader! Ce se intampla ACUM, in Piata Victoriei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI