Evenimentul Zilei > Actualitate > Comoara lui Picasso
Comoara lui Picasso

Comoara lui Picasso

"Les Femmes d'Alger" (Femeile din Alger) va deveni cea mai scumpă lucrare a lui Pablo Picasso vândută vreodată la licitaţie şi probabil cel mai scump tablou din istoria picturii, scrie lepoint.fr.

Casa Christie's va scoate la vânzare, la New York, pe 11 mai, tabloul pictat de Picasso într-o singură zi, 14 februarie 1955. Pânza fiind evaluată la 140 de milioane de dolari

În istoria de până acum a licitaţiilor de artă, o singură operă a fost adjudecată cu o sumă ceva mai mare: un triptic al lui Francis Bacon, vândut cu 142 de milioane de dolari în 2013. În ceea ce îl priveşte pe Picasso, cea mai mare sumă oferită până acum pe o lucrare a sa a fost de 106 milioane de dolari pentru o pânză din perioada cea mai căutată a artistului: anul 1932, când o picta pe partenera lui, Marie-Therese Waler, de care era fascinat, în curbe senzuale.

Tabloul “Femeile din Alger” a fost vândut în 1997 cu o sumă colosală în acea perioadă: 31,9 milioane de dolari. “Este o pânză celebră, inspirată dintr-o lucrare a lui Eugene Delacroix, care provine din celebra colecţie a americanilor Victor şi Sally Ganz”, spune Franco-Suisse Loic Gouzer, comisarul licitaţiei. Potrivit New York Times , tabloul ar fi scos acum la vânzare de un colecţionar european. Dacă pictura din 1955 este adjudecată cu preţul anunţat, aceasta va obţine un profit de aproape 108 milioane de dolari în doar 18 ani.