Grigorescu, Luchian, Tonitza, Pallady – sunt câteva din numele marilor pictori români descoperiți într-o colecție privată care are legătură cu familia fostului dictator. Inclusiv o lucrare din celebra serie ”Car cu boi” a lui Grigorescu se regăsește în colecție. Lucrările au aparținut fostului translator la care apelau Niucolae Ceaușescu și soția sa, Elena, cu ocazia unor vizite străine importante.
Proprietara colecţiei de tablouri, Ecaterina Grundbock a murit în 2014. Femeia a trăit singură în ultimii ani din viaţă, într-un mic apartament din Capitală. Vecinii au plătit întreţinerea imobilului ani de zile după moartea proprietarei, iar pe uşă au fost puse sigilii, pentru a păstra în siguranţă obiectele de artă despre care aveau știință că se aflșă în interior.
Cum Ecaterina Grundbock nu a avut moștenitori legali sau testamentari, așa cum reiese din certificatul de vacanță succesorală întocmit în luna mai 2019, de un notar, toate exponatele au fost date în administrarea Muzeului Municipiului București. „Colecția se va regăsi în toate colecțiile noastre și dorim, pe cât va fi posibil, să începem să expunem în expozițiile noastre tematice piese din această colecție. Poate fi posibil și din acest an, dar cu siguranță anul viitor, după ce operele vor fi fișate, iar după caz, restaurate. Acum sunt păstrate în depozite la standarde de climatizare mai bune decât în apartament”, a explicat Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București.
Acum, operele intră în patriomoiniul Muzeului București. Instituția a început inventarul operelor, catalogând colecția drept ”o comoară”. În perioada următoare va fi organizată o expoziție cu aceste tablouri, în străinătate.
Expoiziția ”Grundbock”, va cuprinde lucrări semnate de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza sau Theodor Pallady.Toate lucrările din colecţie au o valoare uriaşă.
Sursa foto: captură Antena 3