Evenimentul Zilei > International > Comisar UE: România și Bulgaria au o problemă de încredere
Comisar UE: România și Bulgaria au o problemă de încredere

Comisar UE: România și Bulgaria au o problemă de încredere

În ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen, România şi Bulgaria, asimilate acum, alături de Grecia şi Italia, ideii de „ţări de risc pentru fluxurile migratorii”, au o problemă, din cauză că inspiră neîncredere, a declarat azi, la Paris, Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.

Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen se complică, în contextul în care statele membre sunt angajate într-o reformă a acestui spaţiu. O mai bună gestiune a Schengen este necesară, întrucât Uniunea Europeană se confruntă cu imigraţia masivă din Africa de nord, iar Spaţiul Schengen însuşi ar putea să-şi vadă, prin urmare, temporar, unele frontiere închise, a mai spus Cecilia Malmström, potrivit Agerpres.

„Să fim cinstiţi: România şi Bulgaria respectă criteriile tehnice de aderare, toată lumea e de acord, dar de ce atunci le resping unele state membre? Pentru că nu au încredere în ele. Nu au încredere că Schengen funcţionează nu neapărat în aceste două ţări, ci şi în altele. Deci dacă avem o mai bună gestiune a Schengen, cred că aceasta va fi şi în avantajul celor două ţări”, a adăugat comisarul european pentru afaceri interne.
Declarația comisarului european vine în chiar ziua în careun raport al Europol atrage atenția asupra criminalității din sud-estul Europei. Europa de Sud-Est devine principala poartă de acces în Uniunea Europeană pentru traficul cu fiinţe umane, droguri şi arme, spune raportul Europol, care ar putea afecta încercările României şi Bulgariei de aderare la spaţiul Schengen, relatează EUObserver, citat de Agerpres.
Limitarea liberei circulații
Comisia Europeană a anunțat azi că ar putea permite statelor membre să reinstituie temporar controalele la graniţele naţionale în Zona Schengen, aşa numitul spaţiu „fără frontiere interne”. Planul executivului UE vine ca răspuns la solicitarea adresată de Franţa şi Italia, care s-au declarat copleşite de valul de migranţi sosiţi din nordul Africii.
Comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a declarat că reinstituirea controalelor la graniţele naţionale, pentru abordarea unor situaţii excepţionale, este o modalitate de abordare a problemeli reprezentate de fluxurile de migranţi. „Ar putea fi necesară, atunci când o parte a graniţelor externe se află sub o presiune neaşteptată”, a spus oficialul UE.
Propunerea face parte dintr-un set mai mare de măsuri, care vizează printre altele oferirea unor puteri mai mari agenţiei Frontex, în scopul securizării graniţelor externe ale UE. Comisia ia de asemenea în calcul o cooperare mai strânsă cu statele de la sud de Mediterana, pentru a le determina pe acestea să asigure un control al granițelor interne, în scopul stopării emigraţiei către Europa. 
Acordul Schengen permite deja statelor membre, în număr de 25, să reintroducă controalele la frontiere pe o perioadă limitată, în cazul unei "ameninţări grave pentru ordinea publică sau securitatea internă". Noile planuri ar permite statelor să facă acest lucru mult mai simpluşi în mai multe situaţii.

Propunerile Comisiei au fost întâmpinate cu nemulţumire în Parlamentul European de eurodeputaţii liberali care se opun limitării dreptului la liberă circulaţie, unul dintre pilonii integării europene.     
Planul vine ca urmare a solicitărilor formulate oficial de Paris și Roma. Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi au cerut ca statele UE să poată reinstitui mai uşor controalele la graniţe. Motivul: zecile de mii de imigranţi care au sosit şi continuă să sosească din Africa.