Evenimentul Zilei > Politica > Comisia juridică: Grupul parlamentar naţional democrat nu îndeplineşte condiţiile pentru funcţionare
Comisia juridică: Grupul parlamentar naţional democrat nu îndeplineşte condiţiile pentru funcţionare

Comisia juridică: Grupul parlamentar naţional democrat nu îndeplineşte condiţiile pentru funcţionare

Grupul parlamentar naţional democrat nu îndeplineşte condiţiile pentru funcţionare - a decis, azi, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Deputatul UNPR Eugen Nicolicea a afirmat, în dezbaterile din comisie, că nu sunt îndeplinite condiţiile de existenţă ale grupului încă din luna iunie când a fost modificat Regulamentul Camerei Deputaţilor, care prevede că nu se mai pot face grupuri de independenţi.

"După schimbarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, din 18 iunie nu se mai puteau face grupuri de independenţi şi întrucât niciun membru din grup nu mai este membru PP-DD grupul acesta trebuia desfiinţat şi anunţat imediat, ceea ce nu s-a întâmplat. (…) Aceşti deputaţi care au renunţat la calitatea de membru PP-DD se puteau face grup de independenţi înainte de iunie, nu s-au făcut, iar după iunie nu mai pot să se facă. Au rămas deputaţi neafiliaţi. Noi avem acum 12 deputaţi neafiliaţi care zic ei că sunt grup. Propunerea este să constatăm că nu sunt îndeplinite condiţiile de existenţă a grupului PND neexistând niciun membru PP-DD în acest grup", a explicat Nicolicea, potrivit Agerpres.

Potrivit liberalului Gabriel Andronache, condiţia prevăzută de Regulament este îndeplinită atâta timp cât deputaţii respectivi au candidat pe listele PP-DD. "Grupurile parlamentare se pot constitui din deputaţi care au candidat în alegeri pe lista aceluiaşi partid politic, lucru despre care ştim bine că au candidat chiar pe lista aceluiaşi partid politic, indiferent că acesta mai există sau nu mai există. Condiţia prevăzută de Regulament este îndeplinită atâta timp cât au candidat pe listele PP-DD, chiar dacă PP-DD la ora aceasta nu mai există", a punctat Andronache.

Comisia juridică a decis că grupul nu întruneşte condiţiile pentru funcţionare. Decizia a fost luată cu 13 voturi pentru, cinci voturi împotrivă şi două abţineri.

Decizia Comisiei juridice a fost citită în plenul Camerei Deputaţilor, care a luat act de ea.

Liderul grupului naţional democrat, Mihai Deaconu, a anunţat că decizia va fi atacată la Curtea Constituţională.

Luni, deputaţii Răzvan Tănase şi Ştefan Burlacu au demisionat din grupul parlamentar naţional democrat, devenind neafiliaţi. Ion Cristinel Marian a anunţat şi el iniţial că demisionează din grup, revenind apoi asupra deciziei.