Potrivit USR, din hotărârea de înfiinţare nu rezultă clar care este rolul acestei Comisii speciale, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine incert şi impredictibil, informează News.ro

„În ziua în care PSD – ALDE continuă atacul iresponsabil împotriva Justiției, iar in jurul Parlamentului se adună un lanț uman al protestului civic, USR luptă cu mijloace parlamentare contra abuzurilor puterii.

Uniunea Salvați România a depus azi la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate cu privire la Hotărârea de înființare a Comisiei speciale pentru legile justiției.

Ce a făcut PSD-ALDE prin această hotărâre este să creeze o super-comisie, ce ia din atribuțiile și înlocuiește comisiile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, care își poate prelungi existența prin decizia Biroului Permanent ori de câte ori acesta o dorește, lucru care încalcă astfel Constituția și Regulamentul activităților comune ale celor două Camere.

Există deja precedente favorabile în jurisprudența Curții Constituționale a României, care s-a exprimat deja în decizii anterioare în sensul că deplasarea unui centru de decizie constituțional (Parlamentul) la comisii ale acestuia nu este conformă cu menirea constituțională a Parlamentului. De asemenea, CCR s-a pronunțat deja în sensul că autonomia regulamentară nu poate fi exercitată în mod discreționar, abuziv, cu încălcarea atribuțiilor constituționale ale Parlamentului.

Vă chem să luptăm împreună, cu toate mijloacele legale, pentru a opri tăvălugul roșu care vrea să arunce România la periferia Europei”, a scris senatorul USR, Vlad Alexandrescu.

Te-ar putea interesa și: