Comisia „Iordache” continuă dezbaterile pe modificările la Codul de procedură civilă
- Maria Stan
- 16 mai 2018, 11:10
Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei, condusă de social-democratul Florin Iordache, se va întruni miercuri, începând cu ora 14,00, pentru a parcurge proiectul de modificare a Codului de procedură civilă în forma propusă de iniţiatori şi amendamentele depuse.
Conform proiectului de punere în acord a Codului de procedură civilă cu deciziile CCR, publicat pe 18 aprilie pe site-ul Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, principalele prevederi se referă la eliminarea obligativităţii susţinerii recursului de către un avocat, cât şi a redactării de către acesta a cererii şi a motivelor de recurs.
„Curtea Constituţională a reţinut că prin obligativitatea prezenţei avocatului la redactarea motivelor de recurs şi la instanţa de recurs, practic, este îngrădit dreptul persoanelor la accesul unui grad de jurisdicţie. S-a motivat că, pe lângă obligativitatea achitării unor taxe de timbru, justiţiabilul este obligat să achite şi un onorariu de avocat, îngrădindu-se în acest mod posibilitatea de promovare a căii de atac. Instituţia ajutorului judiciar, în raport de care un număr restrâns de persoane beneficiază de scutiri de taxe de timbru, nu poate acoperi, în viziunea judecătorilor Curţii Constituţionale, toate persoanele care se află într-o dificultate materială", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
La articolul 83 se prevede, potrivit proiectului de modificare a Codului de procedură civilă, că, în faţa primei instanţe, în apel, precum şi în recurs, persoanele fizice pot fi reprezentate de către avocat sau alt mandatar. În forma în vigoare, 'recursul' nu era precizat în articol.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă recursul formulat împotriva hotărârii judecătoreşti pronunţate de ultima instanţă în ierarhia instanţelor judecătoreşti, în materie civilă, de secţiile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care a fost respinsă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale", stipulează un nou punct al articolului 97.
De altfel, la articolul 13 din Codul de procedură civilă se modifică astfel: „Părţile au dreptul, în tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, după caz, asistate în condiţiile legii". În legislația în vigoate, sintagma „în tot cursul procesului" nu era inclusă în articol.