Oficialii europeni vor să se asigure că Guvernul român nu va încălca principiile statului de drept în cadrul plebiscitului de demitere a preşedintelui.
Comisia Europeană va monitoriza referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, pentru "a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectivă". Anunţul a fost făcut ieri la Bruxelles de către Serghei Stanişev, liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), după întâlnirea cu premierul Victor Ponta. Stanişev a amintit că au fost formulate suspiciuni în legătură cu procedura de organizare a referendumului, care nu ar fi constituţională, astfel că oficialii europeni vor să se asigure că normele UE sunt respectate. "Nu va fi tolerată încălcarea niciunei reguli a Uniunii Europene şi a principiului statului de drept", a spus oficialul european.
Preşedintele- suspendat, Traian Băsescu, consideră că monitorizarea nu este necesară, pentru că "România este un stat stabil, în privinţa funcţionării instituţiilor implicate în referendum". Ponta dă vina pe avion Aflat la Bruxelles, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Cei doi oficiali europeni nu au vrut să iasă la declaraţii de presă împreună cu şeful Guvernului român, un semn al nervozităţii de la Bruxelles.
Victor Ponta a încercat să salveze aparenţele, precizând că s-a grăbit să nu piardă avionul spre Bucureşti.
Atât Herman van Rompuy, cât şi Jose Manuel Barroso s-au declarat "profund îngrijoraţi" în legătură cu situaţia politică din România. El i-a cerut lui Ponta să rezolve toate chestiunile puse sub semnul întrebării.
După întâlniri, Ponta a fost pus într-o situaţie stânjenitoare în momentul în care a fost întrebat de jurnalişti cum comentează reacţia dură a lui Rompuy. În primă fază, premierul a înţeles că ziariştii se referă la afirmaţiile de dinaintea întâlnirii cu el şi le-a recomandat acestora să ia în considerare afirmaţiile de după.
Când presa l-a atenţionat că este vorba de precizările de după întrevedere, Ponta s-a blocat, a făcut o grimasă şi a tăcut preţ de câteva secunde. La rândul său, José Manuel Barroso, s-a declarat preocupat în legătură cu domnia legii, independenţa justiţiei şi rolul Curţii Constituţionale.
"A fost o prezentare neconvingătoare (a lui Corlăţean - n.r.), iar Reding are serioase dubii că statul de drept e luat în serios de autorităţile române", a precizat un diplomat.
European Voice precizează că se poate vorbi de o înrăutăţire a Raportului pe Justiţie. "România se îndrepta în direcţia bună, dar evenimentele recente ar pune totul sub semnul întrebării", a adăugat oficialul.
CCR: Guvernul s-a comportat abuziv
Curtea Constituţională apreciază că Guvernul a avut un comportament abuziv şi neconstituţional faţă de această instituţie.
Motivul: Guvernul nu a aşteptat pronunţarea sa pe o lege prin care erau excluse hotărârile Parlamentului de la controlul de constituţionalitate şi a adoptat o ordonanţă de urgenţă identică.
Judecătorii CCR au motivat ieri şi de ce au considerat inadmisibile sesizările privind revocarea Robertei Anastase şi a lui Vasile Blaga, din fruntea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
Concluzia lor a fost că revocarea nu este o problemă de constituţionalitate, iar "CCR nu se poate transforma într-un arbitru al deciziilor din Parlament".
În plus, Curtea susţine că revocările reprezintă "acte individuale" ce nu pot fi supuse controlului exercitat de CCR. În cazul revocării lui Vasile Blaga, trei dintre judecători au făcut opinie separată: Iulia Motoc, Mircea Ştefan Minea şi Aspazia Cojocaru, judecătoarea care a susţinut că a fost ameninţată înaintea deliberărilor asupra deciziilor Curţii din ultima vreme.
În privinţa motivării privind legea referendumului, CCR a explicat că întrunirea condiţiei de prezenţă de jumătate plus unul din numărul celor înscrişi pe listele electorale este "o condiţie esenţială" în exprimarea în mod real a voinţei cetăţenilor.
Pe site-ul de prezentare al firmei "G+" scrie că oferă servicii de comunicare, relaţii media şi political advocacy. Ea face parte din grupul de comunicare "Omnicom". Diversiune rusească "Vocea Rusiei", serviciul de radio internaţional al guvernului de la Moscova, a difuzat un material în care susţine că, deşi Băsescu a fost "un vasal perfect" al SUA, guvernul de la Washington vrea să scape de el, iar cel care se află în spatele strategiei de tip blitzkrieg este generalul Wesley Clark, consilier al premierului Ponta. "Vocea Rusiei" dezinformează şi prin faptul că ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, şi-ar fi schimbat poziţia în ultimele zile şi susţine USL.
În plus, destituirea lui Băsescu ar fi parte a unei "tranzacţii geopolitice", dar nu explică în ce ar consta aceasta. Citiţi şi:
- Traian Băsescu: "Eu nu apăr un scaun. Am de apărat o Românie Europeană. Am convingerea că românii vor fi cinstiţi cu preşedintele lor"
- Ponta: Referendum conform CCR. Jumătate din populaţie trebuie să meargă la vot pentru ca referendumul să fie valid
- CCR a trimis Monitorului Oficial, spre publicare, deciziile privind referendumul
- Referendumul pentru demiterea preşedintelui va fi monitorizat de Comisia Europeană
- Comisia Europeană, îngrijorată de ultimele evoluţii politice din România
- Traian Băsescu: Ţinta finală a suspendării nu am fost eu, ci justiţia!