Evenimentul Zilei > Actualitate > Comisia Europeană va monitoriza referendumul
Comisia Europeană va monitoriza referendumul

Comisia Europeană va monitoriza referendumul

Oficialii europeni vor să se asigure că Guvernul român nu va încălca principiile statului de drept în cadrul plebiscitului de demitere a preşedintelui.


Comisia Europeană va monitoriza referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu
, pentru "a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectivă".
Anunţul a fost făcut ieri la Bruxelles de către Serghei Stanişev, liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), după întâlnirea cu premierul Victor Ponta.
Stanişev a amintit că au fost formulate suspiciuni în legătură cu procedura de organizare a referendumului, care nu ar fi constituţională, astfel că oficialii europeni vor să se asigure că normele UE sunt respectate.
"Nu va fi tolerată încălcarea niciunei reguli a Uniunii Europene şi a principiului statului de drept", a spus oficialul european.

Preşedintele- suspendat, Traian Băsescu, consideră că monitorizarea nu este necesară, pentru că "România este un stat stabil, în privinţa funcţionării instituţiilor implicate în referendum".
Ponta dă vina pe avion
Aflat la Bruxelles, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Cei doi oficiali europeni nu au vrut să iasă la declaraţii de presă împreună cu şeful Guvernului român, un semn al nervozităţii de la Bruxelles.

Victor Ponta a încercat să salveze aparenţele, precizând că s-a grăbit să nu piardă avionul spre Bucureşti.
Atât Herman van Rompuy, cât şi Jose Manuel Barroso s-au declarat "profund îngrijoraţi" în legătură cu situaţia politică din România. El i-a cerut lui Ponta să rezolve toate chestiunile puse sub semnul întrebării.
După întâlniri, Ponta a fost pus într-o situaţie stânjenitoare în momentul în care a fost întrebat de jurnalişti cum comentează reacţia dură a lui Rompuy. În primă fază, premierul a înţeles că ziariştii se referă la afirmaţiile de dinaintea întâlnirii cu el şi le-a recomandat acestora să ia în considerare afirmaţiile de după.
Când presa l-a atenţionat că este vorba de precizările de după întrevedere, Ponta s-a blocat, a făcut o grimasă şi a tăcut preţ de câteva secunde. La rândul său, José Manuel Barroso, s-a declarat preocupat în legătură cu domnia legii, independenţa justiţiei şi rolul Curţii Constituţionale.

Jose Manuel Barroso l-a tratat cu răceală pe Victor Ponta
FOTO: AGERPRES

"Guvernul român trebuie să respecte deplina independenţă a sistemului juridic, să restabilească puterile Curţii Constituţionale şi să se asigure că deciziile sale sunt respectate, să numească un mediator (Avocatul Poporului- n.red.) care se bucură de sprijin transpartinic, să asigure o procedură nouă şi transparentă de numire a unui procuror general şi al unui procuror şef al DNA", se mai menţionează în declaraţia citată. Ponta s-a angajat să trimită în scris aceste angajamente.
Barroso şi Rompuy au evitat să facă declaraţii de presă împreună cu premierul român Victor Ponta
Corlăţean nu a fost convingătorComisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, s-a întâlnit marţi cu ministrul român al Justiţiei, Titus Corlăţean, pentru a discuta despre Raportul pe justiţie referitor la România (MCV), pe care Comisia Europeană îl va da publicităţii de 18 iulie.
Potrivit European Voice, Corlăţean a avertizat împotriva "politizării" documentului, însă Reding a spus că nu are nicio îndoială că unele măsuri ale guvernului încalcă legile române şi sunt relevante pentru raport.

"A fost o prezentare neconvingătoare (a lui Corlăţean – n.r.), iar Reding are serioase dubii că statul de drept e luat în serios de autorităţile române", a precizat un diplomat.
European Voice precizează că se poate vorbi de o înrăutăţire a Raportului pe Justiţie. "România se îndrepta în direcţia bună, dar evenimentele recente ar pune totul sub semnul întrebării", a adăugat oficialul.
CCR: Guvernul s-a comportat abuziv
Curtea Constituţională apreciază că Guvernul a avut un comportament abuziv şi neconstituţional faţă de această instituţie.
Motivul: Guvernul nu a aşteptat pronunţarea sa pe o lege prin care erau excluse hotărârile Parlamentului de la controlul de constituţionalitate şi a adoptat o ordonanţă de urgenţă identică.
Judecătorii CCR au motivat ieri şi de ce au considerat inadmisibile sesizările privind revocarea Robertei Anastase şi a lui Vasile Blaga, din fruntea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
Concluzia lor a fost că revocarea nu este o problemă de constituţionalitate, iar "CCR nu se poate transforma într-un arbitru al deciziilor din Parlament".
În plus, Curtea susţine că revocările reprezintă "acte individuale" ce nu pot fi supuse controlului exercitat de CCR. În cazul revocării lui Vasile Blaga, trei dintre judecători au făcut opinie separată: Iulia Motoc, Mircea Ştefan Minea şi Aspazia Cojocaru, judecătoarea care a susţinut că a fost ameninţată înaintea deliberărilor asupra deciziilor Curţii din ultima vreme.
În privinţa motivării privind legea referendumului, CCR a explicat că întrunirea condiţiei de prezenţă de jumătate plus unul din numărul celor înscrişi pe listele electorale este "o condiţie esenţială" în exprimarea în mod real a voinţei cetăţenilor.
Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale
FOTO: AGERPRES

La Bruxelles, Victor Ponta a dat asigurări că Parlamentul se va reuni săptămâna viitoare pentru a pune în acord toate actele normative privind referendumul cu deciziile CCR. El a explicat că ultimul cuvânt în legătură cu validarea sau invalidarea referendumului va aparţine judecătorilor.
Die Presse: Ponta are aceiaşi consultanţi ca guvernul rus
Mircea Marian
Agenţia de lobby şi relaţii publice "G+ Europe", care are printre clienţi compania rusească Gazprom, îl sfătuieşte pe premierul Victor Ponta, a dezvăluit ieri ziarul austriac "Die Presse".
Publicaţia face referire la un comunicat al "G+Europe" în care Ponta este citat cu următoarea declaraţie: "În ultimele zile am văzut prea multă agitaţie politică şi prea puţine fapte, pentru gustul meu".
"Die Presse" precizează că respectiva companie de lobby lucrează la Bruxelles şi pentru guvernul rus. "Fapt este că guvernul Victor Ponta a împins intrarea în spaţiul Schengen la mare distanţă", apreciază Die Presse. Guvernul român recunoaşte că "G+ Europe" şi-a oferit miercuri serviciile privind "relaţia cu presa", dar nu există nici o relaţie contractuală "în acest moment".
Executivul susţine că, dacă va considera necesar să încheie un contract cu vreo firmă de consultanţă, va anunţa "în mod transparent" această decizie.

Pe site-ul de prezentare al firmei "G+" scrie că oferă servicii de comunicare, relaţii media şi political advocacy. Ea face parte din grupul de comunicare "Omnicom".
Diversiune rusească
"Vocea Rusiei", serviciul de radio internaţional al guvernului de la Moscova, a difuzat un material în care susţine că, deşi Băsescu a fost "un vasal perfect" al SUA, guvernul de la Washington vrea să scape de el, iar cel care se află în spatele strategiei de tip blitzkrieg este generalul Wesley Clark, consilier al premierului Ponta.
"Vocea Rusiei" dezinformează şi prin faptul că ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, şi-ar fi schimbat poziţia în ultimele zile şi susţine USL.

În plus, destituirea lui Băsescu ar fi parte a unei "tranzacţii geopolitice", dar nu explică în ce ar consta aceasta.
Citiţi şi:

  • Traian Băsescu: "Eu nu apăr un scaun. Am de apărat o Românie Europeană. Am convingerea că românii vor fi cinstiţi cu preşedintele lor"
  • Ponta: Referendum conform CCR. Jumătate din populaţie trebuie să meargă la vot pentru ca referendumul să fie valid
  • CCR a trimis Monitorului Oficial, spre publicare, deciziile privind referendumul
  • Referendumul pentru demiterea preşedintelui va fi monitorizat de Comisia Europeană
  • Comisia Europeană, îngrijorată de ultimele evoluţii politice din România
  • Traian Băsescu: Ţinta finală a suspendării nu am fost eu, ci justiţia!