Evenimentul Zilei > International > Comisia Europeană are un nou plan pentru migranţi: Vizele umanitare. Cu ce se diferențiază acestea
Comisia Europeană are un nou plan pentru migranţi: Vizele umanitare. Cu ce se diferențiază acestea

Comisia Europeană are un nou plan pentru migranţi: Vizele umanitare. Cu ce se diferențiază acestea

Comisia Europeană va prezenta un nou proiect de lege în favoarea unei vize umanitare care să permită migranților să intre în UE în mod legal să solicite azil.

Aproximativ 90% din toți așa-zișii "refugiați" sosesc în UE în mod ilegal, potrivit Parlamentului European. Prin această propunere, statele UE pretind că vor să pună capăt traficului.  Viza umanitară va include, potrivit reprezentanților, o verificare de fond din motive de securitate și pentru a se asigura că numai persoanele persecutate de fapt beneficiază cu ajutorul băncilor de date naționale și internaționale.

Solicitanții vor putea să ceară azil electronic sau prin intermediul formularelor scrise la ambasada și consulatele statelor membre ale UE.  Între timp, nu au fost făcute publice modificări pentru a opri alte intrări ilegale sau pentru a diminua solicitările deja existente în domeniul azilului.  

Germania se confruntă cu o creștere de 62% a cererilor de azil din ianuarie. Din cele 17.051 cereri, în special din Siria, Irak și Nigeria, în jurul fiecărei persoane a treia a fost recunoscută ca refugiat.  

Statele membre vor avea 15 zile pentru a examina cererile de aprobare sau de respingere a acestora. Aplicanții vor avea apoi dreptul de a contesta cererile respinse. În prezent, Comisia Europeană are o mare majoritate, cu 429 de reprezentanți în favoarea acesteia, 41 abținându-se și 194 respingând propunerea, informează voiceofeurope.