Evenimentul Zilei > Social > E OFICIAL. Comisia Europeană întrerupe plățile pentru POSDRU. VEZI lista beneficiarilor afectați
E OFICIAL. Comisia Europeană întrerupe plățile pentru POSDRU. VEZI lista beneficiarilor afectați

E OFICIAL. Comisia Europeană întrerupe plățile pentru POSDRU. VEZI lista beneficiarilor afectați

Comisia Europeană a anunţat că întrerupe plăţile pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, pentru cel mult șase luni, după descoperirea unor deficiențe majore în sistemul de management. În tot aceste timp, statul trebuie să asigure finanțarea. Valoarea fondurilor europene care se pierd se ridică la 3,5 miliarde de euro.

UPDATE. Comisia Europeană a confirmat decizia de a înterupe pentru cel mult șase luni finanțarea programului POSDRU. Proiectele sunt finanțate de la bugetul de stat, în acest moment, însă autoritățile speră să corecteze deficiențele până în martie.
„Vom primi o delegație de la Bruxelles care va analiza programul POSDRU. Sunt chestiuni de management care trebuie remediate de către Autoritatea de Management. Sperăm însă ca ele să fie remediate până în luna martie, mai ales că sunt chestiuni de management, nu de structură sau de plăți”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. 
Universitățile și AJOFM-urile, printre beneficiari
Anul acesta, au fost contractate 2.429 de proiecte prin POSDRU. Printre beneficiari se numără Ministerul Educației, Universitatea București, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, agenții pentru ocuparea foreți de muncă fundații și ONG-uri.
Consultați aici lista completă a proiectelor contractate pe anul 2012.
Declarații pe propria răspundere că nu au dat mită
Ministrul Muncii a anunțat că a luat deja măsuri în acest sens. Ca o măsură anti-fraudă, toţi beneficiarii POSDRU trebuie să declare pe propria răspundere că „nu au oferit, direct sau indirect, niciun fel de foloase necuvenite nici unui funcţionar public din cadrul AM POSDRU şi OIR, în legătură cu depunerea aplicaţiilor de proiecte şi pentru procesarea cererilor de rambursare”.
De asemenea, se introduce pe site-ul fseromania.ro domeniul „Registrul unic al cererilor de rambursare şi al cererilor de prefinanţare”, pentru procesarea cererilor de rambursare şi plăţile către beneficiari, în termen de 45 de zile calendaristice.
De la 1 martie, AM POSDRU şi Organismele Intermediare Regionale trebuie să acorde audienţe, în fiecare joi, de la ora 12.00. Tot de la această dată, vor funcţiona şi birourile de sprijin (Help-desk-uri, în cadrul Autorităţii de Management şi la Organismele Intermediare).
Ministrul muncii, Claudia Boghicevici, a cerut directorului general AM POSDRU, Carmen Roşu, proceduri mai simple pentru beneficiari, o monitorizare mai bună a proiectelor, completarea schemei de personal şi urgentarea proiectelor.
Autoritățile speră să remedieze deficiențele până în martie
Oficialii ministerului spun că, în acest moment, proiectele sunt finanțate de la bugetul de stat, iar procedura de selecție a proiectelor se desfășoară normal. „Reamintim diferența dintre întreruperea plăților și suspendarea programului POSDRU. Întreruperea rambursărilor de la Comisia Europeană este o măsură uzuală, de precauție, care se ridică imediat ce statul își corectează deficiențele. Suspendarea presupune blocarea întregului program”.
Conducerea AM POSDRU face eforturi ca, până la mijlocul lunii martie, să îndeplinească toate recomandările, astfel încât Comisia Europeană să reia rambursările, se arată în cadrul unui comunicat al Ministerului Muncii.