Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Ungariei privind legea ONG-rilor !

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Ungariei privind legea ONG-rilor !

Comisia Europeană a declanșat, joi, procedura de infringement împotriva Ungariei. Măsura este luată în legătură cu legea Ungariei privind organizațiile neguvernamentale cu finanțare externă. Comisia Europeană a trimis Budapestei o scrisoare de notificare oficială.

Comisia Europeană a delanșat procedura de infringement împotriva Ungariei

Comisia Europeană a decis să îi trimită Budapestei o scrisoare de notificare oficială pentru că nu s-a conformat hotărârii Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în cazul C-78/18 Comisia versus Ungaria.

În decizia sa din 18 iunie 2020, CJUE a ajuns la concluzia că legea ungară privind ONG-urile (legea transparenţei) încalcă regulile UE cu privire la libera circulaţie a capitalului şi drepturile fundamentale de protecţie a datelor personale şi libertatea de asociere, protejate de Carta drepturilor fundamentale a UE. Curtea a evidenţiat că dreptul la liberă asociere constituie una dintre bazele esenţiale ale unei societăţi democratice şi pluraliste şi include drepturile organizaţiilor societăţii civile de a căuta, a-şi asigura şi a utiliza resurse.

Comisia de Justiție a UE a concluzionat că legislația ungară amenință rolul societății civile

Comisia de Justiție a UE a ajuns la concluzia că legislaţia ungară ameninţă rolul societăţii civile de actor independent în societăţile democratice, subminând dreptul lor la liberă asociere, creând un climat de neîncredere faţă de ele şi limitând confidenţialitatea donatorilor.

Executivul Uniunii Europene consideră că Ungaria nu a luat măsurile necesare pentru a se conforma deciziei respective. În pofida apelurilor repetate ale Comisiei de a proceda urgent în această privinţă, Ungaria a neglijat totul permanent. În particular, Ungaria nu a revocat legea transparenţei, care a fost găsită ca fiind contrară legislaţiei UE.

Ungaria are la dispoziție două luni pentru a implementa măsurile cerute

Ungaria are la dispoziţie două luni pentru a lua şi a implementa toate măsurile cerute pentru remedierea situaţiei. În caz contrar, Comisia poate decide să se adreseze Comisiei de Justiție UE cu propunerea de impunere a unor sancţiuni financiare.

Legea din Ungaria privind ONG-urile s-a numărat printre măsurile adoptate de guvernul condus de Viktor Orban. Guvernul maghiar consideră că prin ONG-uri se exercită o influenţă străină nedreaptă, având legătură cu dezacordurile sale cu miliardarul american George Soros, care s-a născut la Budapesta.

Viktor Orban a acuzat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros de amestec politic. George Soros a respins acuzaţiile, spunând că e vorba de "distorsionări şi minciuni" menite a crea un inamic extern fals pentru opinia maghiară.