Comisia Europeană ia în calcul propriile măsuri de austeritate

Comisia Europeană ia în calcul propriile măsuri de austeritate

Executivul european vrea să disponibilizeze cinci procente dintre angajaţii comunitari şi să prelungească programul de lucru al personalului rămas, în semn de solidaritate cu statele UE lovite de criză, relatează publicaţia EUObserver.

Aceste propuneri sunt incluse în proiectul de buget al UE pe perioada 2012-2020. "Instituţiile europene ar trebui să manifeste solidaritate cu ceilalţi cetăţeni europeni, într-o perioadă în care reducerea costurilor şi eficienţa maximă sunt cerute pe toate planurile", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Astfel, circa 2.500 de funcţionari urmează să fie pensionaţi, fie disponibilizaţi după ce le va expira contractul de angajare pe perioadă determinată.

Restul celor aproape 48.000 de angajaţi ai instituţiilor europene vor trebui să muncească cel puţin 40 de ore pe săptămână, faţă de cele 37,5 ore din prezent, fără a fi plătiţi suplimentar.

Măsurile mai prevăd ridicarea vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani iar numărul de zile libere pe care oficialii europeni şi le iau în cursul unui an pentru a-şi vizita ţările de origine a fost redus de la şase la doar două.

Comisarul pentru afaceri amdinistrative, Maros Sefcovici, a subliniat că aceste măsuri vor genera economii de un miliard de euro. Propunerile vor fi discutate cu statele membre, dar un eventual acord în acest sens s-ar putea lăsa mult aşteptat, notează EUObserver.

Oficialii de la Bruxelles se aşteaptă ca unele capitale europene să ceară reducerea cu până la 10 procente a personalului comunitar sau închiderea mai multor instituţii periferice, precum Comitetul Regiunilor.

Ne puteți urmări și pe Google News