Comisia Europeană, cu ochii pe găinile românilor

Comisia Europeană, cu ochii pe găinile românilor

Cel puţin 11 ţări din UE, între care şi România, riscă să sufere o procedură de infringement din partea Comisiei Europene din cauza faptului că multe găini sunt ţinute în cuşti neamenajate, potrivit AFP.

Astfel, există circa 51 de milioane de găini ouătoare ţinute în cuşti neamenajate, informează şi Agerpres.

''Peste 51 de milioane de găini din cel puţin 11 state vor fi ţinute în continuare în cuşti neamenajate la 1 ianuarie 2012'', a avertizat comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, John Dalli, aflat la reuniune la Bruxelles.

La 1 ianuarie 2012 urmează să intre în vigoare dispoziţiile privind interzicerea bateriilor convenţionale pentru găinile ouătoare, iar cele 11 ţări care riscă deschiderea procedurilor de infringement sunt Belgia, Bulgaria, Cipru, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia şi România, adaugă AFP.

Care este reacţia autorităţilor

Totuşi, România nu este în pericol să se confrunte cu deschiderea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene deoarece respectă standardele europene pentru mai mult de 90% din efective, potrivit preşedintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

''Nu există motive de îngrijorare în privinţa începerii unei proceduri de infringement pentru România din cauza creşterii găinilor ouătoarea în cuşti, deoarece la ora actuală în sistemul avicol sunt respectate standardele europene de creştere pentru mai mult de 93% din efectivele totale de 5 milioane de găini ouătoare. În prezent, doar 6-7 procente din efective mai sunt crescute în baterii. Avem doar câteva ferme care nu şi-au schimbat încă sistemul de creştere, dar care au anunţat că vor îndeplini toate condiţiile de bunăstare până la finele anului 2011'', a spus Ilie Van.

Mai mult de atât, Van a precizat că România se află printre ţările fruntaşe în UE care au realizat aceste investiţii, dar care este inclusă în raportul Comisiei Europene pentru cele câteva ferme care nu respectă, încă, normele europene de creştere.

Potrivit oficialului, sectorul avicol din România a investit din 2007 şi până în prezent până la 200 de milioane de euro pentru schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare, în conformitate cu normele europene.

''UE a dat un răgaz ţărilor membre, până la 1 ianuarie 2012, să schimbe cuştile în care sunt crescute găinile ouătoare pentru respectarea normelor europene de bunăstare a animalelor, iar fermele din sectorul avicol din România au efectuat investiţii între 150 şi 200 de milioane de euro din 2007 şi până în prezent. Noi stăm foarte bine la ora actuală faţă de Polonia care are mai mult de 80% din ferme nemodernizate'', a subliniat şeful UCPR.

Ne puteți urmări și pe Google News