Comisarul european pentru Sănătate a cerut autorităților din statele membre să se pregătească pentru un nou val de infectări cu coronavirus în această toamnă. Stella Kyriakides a avertizat că numărul spitalizărilor a crescut.
Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a lansat luni un apel la adresa miniştrilor Sănătăţii ai celor 27 de state membre, solicitându-le să folosească vara pentru a se pregăti de un nou val de infecţii COVID-19 în cursul toamnei şi al iernii, transmite DPA.
„În vederea unei posibile înrăutăţiri a situaţiei epidemiologice, este esenţial să rămânem cu toţii vigilenţi. Aceste luni de vară trebuie folosite pentru a lua măsurile de sănătate publică necesare, care ne vor ghida prin următoarea fază a pandemiei în cursul toamnei sau iernii", a declarat Kyriakides.
Planuri de urgență
Pe măsură ce europenii s-au bucurat de o vară fără restricţiile din ultimii doi ani, în pofida creşterii numărului de cazuri, eforturile de a limita pandemia trebuie să continue, a mai susţinut ea.
Comisarul european a mai spus că noul val de contagieri a fost caracterizat de o creştere a numărului de îmbolnăviri grave şi spitalizări. Kyriakides a lansat un nou apel în favoarea vaccinării cu schema iniţială şi a vaccinării cu doze booster, pentru pregătirea viitoarelor campanii bazate pe vaccinuri împotriva variantelor Omicron, precum şi supraveghere şi testare pe tot parcursul anului.
„Autorităţile sanitare trebuie să asigure necesarul de contramăsuri medicale şi să dispună de planuri de urgenţă pentru o reîntoarcere în siguranţă la muncă şi la şcoală după vacanţa de vară“, a mai susţinut comisarul european, potrivit Agerpres.
Variantă mai contagioasă
Majoritatea țărilor din Europa, inclusiv România, se confruntă cu o creștere rapidă a numărului de cazuri noi de coronavirus. Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, a declarat că subvarianta Centaurus, BA.2.75, ar putea fi mai periculoasă decât Omicron, în special pentru cei cu alte afecțiuni.
Specialistul a precizat că această subvarianta este mai puternică decât vaccinul sau imunitatea trecerii prin boală, dar că vaccinarea te scapă de formele severe.
„Cercetătorii care s-au axat pe studierea acestei variante au specificat şi faptul că deocamdată nu avem destule secvenţieri ale acestei tulpini pentru a determina cu exactitate influenţele sale, atât asupra sistemului imunitar cât şi cele din perspectivă epidemiologcă, dar datele actuale le arată acest fapt îngrijorător, şi anume că ar putea fi mai infecţioasă, tocmai pentru că sunt multe cazuri”, a explicat cercetătorul în imunologie pentru news.ro.