Comisia Europeană a tranşat afacerea „Alimente pentru Est“. DECIZIE DRASTICĂ în cazul companiilor vinovate

Decizie tranșantă! Mai exact, conform unui regulament adoptat de Comisia Europeană, companiile care aplică dublu standard pentru produsele din Est şi Vest vor putea fi amendate cu cel puţin 4 la sută din cifra de afaceri anuală. Cu alte cuvinte, Comisia Europeană a tranşat, în sfârşit, afacerea „Alimente pentru Est“ care se referă la faptul că est europenii primesc produse de calitate mai slabă decât cei din vest.

Concret, CE a pus la punct un regulament care sancţionează dur producătorii care scot aceleaşi produse, dar la calităţi diferite pe diverse pieţe din Uniunea Europeană.

Respectivele companii vor fi amendate cu cel puţin 4 la suta din cifra anuală de afaceri. În plus, statele membre UE sunt libere să introducă amenzi maxime mai mari. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, la publicarea regulamentului, că documentul vizează companiile care prin demersurile lor au făcut ca piaţa europeană să nu fie unitară. „Noul regulament va oferi o piaţă unică de care să beneficieze toţi consumatorii. Vom proteja astfel grupe mari de consumatori europeni în faţa comercianţilor care fac abuzuri în mod deliberat. Aceştia vor fi sancţionaţi cu amenzi dure”, a mai spus Frans Timmermans, potrivit adevarul.ro.

Ce spune preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor

Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (InfoCons) consideră că decizia Comisiei Europene este una importantă, dar o să mai dureze ceva timp până va intra în funcţiune. „Încă nu există normele de aplicare. Va mai dura ceva timp. Autorităţile române ar putea lua măsuri imediate pentru a adapta legislaţia. Poate de Crăciun vom avea şi noi în galantare produse identice cu cele de la Paris, Praga sau Berlin”, a mai spus Sorin Mierlea.

De unde a plecat întreaga poveste și ce s-a întâmplat în urmă cu o lună

 Reamintim că regulamentul vine după ce, în urmă cu o lună, Parlamentul European (PE) şi-a asumat un raport despre dubla calitate a produselor comercializate la nivelul Uniunii Europene, document care anunţa un cutremur de proporţii în domeniu. „Deşi denumirea de marcă, designul ambalajului şi aspectul de comercializare la prima vedere sunt identice, mai multe cercetări efectuate în diferite state membre au relevat în cadrul pieţei unice a UE produse care au compoziţii clar diferite din punct de vedere al reţetei, materiilor prime utilizate, toate acestea depinzând de ţara de cumpărare“, arată Raportul întocmit de Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din PE.

Concluziile şocante nu se opresc aici: investigaţia arată că aceste practici nu au fost descoperite exclusiv în industria alimentară. „Nu se poate exclude faptul că aceste constatări privind calitatea dublă a produselor se referă numai la alimente şi băuturi, dar se pot aplica şi bunurilor de consum, cum ar fi detergenţi sau bunuri de igienă“, se arată în document.