Conform datelor citate, 77% din forţa de muncă din România prezintă un nivel scăzut sau nul de competenţe IT, procentajul fiind unul mai mult decât dublu faţă de media europeană, de 32%. 

"Sunt date furnizate în Raportul de ţară al Comisiei Europene, alături de concluziile în ceea ce priveşte încă irelevanta pregătire pe care mediul universitar o face în raport cu piaţa muncii, dar şi de ultima poziţie în Europa ocupată de ţara noastră când vine vorba de investiţiile în cercetare (…) Toate acestea sunt o barieră pentru creşterea economiei digitale în România. Competenţele digitale îmbunătăţite sunt de o importanţă critică în revigorarea generală a economiei, prin educarea unei forţe de muncă inovative şi minimizarea diviziunii digitale, şi vor fi parte integrantă din succesul pe care îl va înregistra politica unei creşteri inteligente, constante şi inclusive", precizează, într-un comunicat de presă referitor la Raportul Comisiei, ECDL România – Permisul european de conducere a computerului. 

De asemenea, foarte puţini dintre utilizatorii de Internet (7,7%) folosesc servicii de e-banking, în timp ce 17% dintre români cumpără online, fapt ce ne plasează la coada clasamentului în UE la capitolul e-commerce. 

Potrivit datelor oficiale incluse în Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România 2014 – 2020, aproape o treime din populaţia României (31%) utilizează, în prezent, serviciile de e-Guvernare, în timp ce media europeană se situează la 40%. Obiectivul european pentru finele anului 2015 este de 50%. 

România este a şaptea ţară ca mărime din UE, în privinţa populaţiei şi a doua ca mărime din grupul noilor state membre, după Polonia.