Actul normativ prevede o primă de activare de 500 de lei neimpozabilă pentru orice şomer de lungă durată indemnizat cu venitul minim garantat care semnează un contract de muncă şi care are obligaţia să rămână salariat minimum trei luni la acelaşi angajator.

OUG 60/2016 introduce în premieră conceptul de sprijin pentru navetă, fiind acordată o primă de încadrare care permite oricărui şomer care doreşte să se angajeze la mai mult de 15 km de domiciliu său să beneficieze de o subvenţie de 0,5 lei pe kilometru, plafonată la 55 de lei pe zi.

În cazul unui investitor care doreşte să deschidă o afacere într-o zonă defavorizată şi angajează şomeri care îşi schimbă domiciliul ca urmare a noului serviciu, aceştia vor primi de la stat o primă de instalare de 12.500 de lei în două tranşe: 50% în momentul semnării contractului şi cealaltă jumătate după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Prima de instalare de 12.500 de lei este valabilă şi pentru românii din diaspora care vor să revină şi să lucreze în ţară.

Potrivit Agerpres, actul normativ mai prevede că dacă o persoană care îşi găseşte un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 de km de domiciliul actual şi îşi ia un membru al familiei – soţ, soţie, copii – va beneficia în plus de o subvenţie de 3.000 de lei.

Măsurile prevăzute prin ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri de Guvern vor fi implementate de la 1 decembrie 2016.

Plenul Senatului va fi sesizat pentru dezbatere şi vot cu raportul Comisiei de muncă.