Comisia de la Veneţia sare în sprijinul Curţii Constituţionale

Comisia de la Veneţia sare în sprijinul Curţii Constituţionale

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Baquicchio, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de presiunile exercitate asupra Curţii Constituţionale din România şi încercările de subminare a independenţei sale, cerând autorităţilor române să respecte legea fundamentală a ţării, se arată într-un comunicat de presă remis de organismul consultativ al Consiliului Europei.

"Am aflat cu profundă îngrijorare despre tentativele de exercitare de presiuni asupra Curţii Constituţionale din România şi de a-i submina independenţa. Curtea Constituţională a cerut sprijinul Comisiei de la Veneţia în această privinţă", se arată în textul citat.

"Comisia de la Veneţia a subliniat în repetate rânduri rolul fundamental al Curţii Constituţionale ca garant al ordinii constituţionale a statului şi al drepturilor fundamentale. O curte constituţională care ia acest rol în serios uneori trebuie să ia decizii care nu sunt binevenite pentru majoritatea aflată la putere. Legitimitatea sa de a proceda astfel derivă direct din Constituţie. Acest fapt trebuie acceptat de celelalte instituţii ale statului şi nu poate justifica în niciun fel ingerinţa în independenţa Curţii", mai atrage atenţia preşedintele Comisiei de la Veneţia.

"Amintesc că independenţa şi inamovabilitatea judecătorilor Curţii Constituţionale sunt garantate în baza Articolului 145 din Constituţia României. Reprezentanţii coaliţiei de la putere au spus acum că nu există nicio intenţie de a implementa măsuri care ar putea ameninţa independenţa Curţii şi a judecătorilor ei".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cer României, stat membru al Comisiei de la Veneţia şi al Consiliului Europei, precum şi al UE, să respecte pe deplin Constituţia şi standardele internaţionale privind independenţa sistemului judiciar şi statul de drept", conchide comunicatul.