Comisia alegerilor din 2009 i-a scos basma curată pe Maior, Coldea și Kovesi
Editura Evenimentul si Capital

Comisia alegerilor din 2009 i-a scos basma curată pe Maior, Coldea și Kovesi

Laura Codruța Kovesi. FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 5 Comentarii | 1501 Vizualizari

Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial nu a reușit să afle dacă Laura Codruța Kovesi, George Maior și Florian Coldea au făcut parte dintr-un mecanism paralel de influențare a rezultatului votului. În schimb, în concluziile din Raportul final, comisia de anchetă îi acuză pe fostul președinte Traian Băsescu şi Guvernul PD de la acea vreme, în frunte cu premierul Emil Boc, că au favorizat fraudarea scrutinului

Președintele comisiei parlamentare de anchetă, Oana Florea, a spus ieri că după 8 luni de investigații în care au fost audiate 45 de persoane, în lipsa buletinelor de vot nu se poate decât deduce că au existat acţiuni de influenţare a scrutinului.

„Concluzia Raportului este că au fost nişte acţiuni concertate de schimbare a şefilor de prefecturi şi de deconcentrate din teritoriu cu intenţia de a schimba sau de a modifica rezultatul votului dacă era necesar, dar neavând buletine de vot nu putem spune cu certitudine acest lucru. Putem doar să deducem că aceste acţiuni au avut loc, că s-a încălcat legea şi că au avut scopul de a influenţa rezultatul votului”, a afirmat Florea.

Plan premeditat

„Comisia a constatat acțiuni concrete ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. Aceste acțiuni ale celor două instituții au fost perfect sincronizate dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu și bine pus la punct, acțiunile fiind premeditate.

Florian Coldea FOTO: EVZ

În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidențiale, reprezentanții celor două instituții au acționat în forță, cu rea credință, în total dispreț față de lege. Pe cale de consecință, ținând cont de faptul că: diferența dintre cei doi candidați a fost doar de 70.321, care reprezintă aproximativ 0,68% din voturile valabil exprimate și acțiunile de natură a determina fraudarea alegerilor fiind în favoarea candidatului Traian Băsescu, concluzionăm că amploarea acțiunilor a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor”, se arată în concluziile Raportului.

Grup infracțional

Foștii liderii PD sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, fiind implicat inclusiv Traian Băsescu, respectiv fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu. „Președintele României - Traian Băsescu, împreună cu primul ministru al Guvernului - Emil Boc și cu ceilalți membri ai Guvernului României: Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Cătălin Marian Predoiu, Adriean Videanu și Sorina Luminița Plăcintă s-au asociat în vederea comiterii de infracțiuni care să aibă drept consecință favorizarea comiterii de infracțiuni electorale, cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Băsescu”, se arată în concluziile rapotului final al forului legislativ.

George Maior FOTO: EVZ

Urmărire penală

Față de aceste considerente, Comisia de anchetă urmează să trimită raportul final instituțiilor competente pentru ca acestea să acționeze potrivit competențelor lor legale. Numai Parchetul General de pe lângă ÎCCJ poate decide dacă începe sau nu urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu.

De asemenea, rămâne la latitudinea Președintelui României, Klaus Iohannis, dacă cere urmărirea penală a foștilor membri ai guvernului care nu au în prezent calitatea de parlamentar: Emil Boc, Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Adriean Videanu și Sorina Luminița Plăcintă. Mai mult, rămâne la latitudinea Camerei Deputaților dacă cere urmărirea penală a domnului Cătălin Marian Predoiu, fost membru al guvernului care, în prezent, are calitatea de deputat.

„Noaptea ca hoții”

Contextul fraudării scrutinului prezidențial menționat de Comisia de anchetă este însă cu totul altul de noaptea celui de-al doilea tur pentru alegerile din 2009, 6 spre 7 decembrie, şi face referire la o şedinţa din „01 octombrie 2009 a Guvernului Boc, care a avut loc începând cu ora 19:00 (imediat după apusul soarelui, «noaptea ca hoții»)”. Mai mult, din informările primite de Comisia parlamentară de anchetă de la ministere, a reieșit un număr de 1.231 de schimbări în conducerea serviciilor publice deconcentrate „pe criterii subiective/politice”, în perioada 2 octombrie – 9 decembrie 2009.

Fapt pentru care Comisia a ajuns la concluzia că „din succesiunea de acte normative declarate neconstituţionale, într-un timp relativ scurt, s-ar putea distinge ideea că a fost creat, în mod deliberat, un cadru legislativ în privinţa regimului juridic care reglementa statutul conducătorilor serviciilor deconcentrate - favorizant fraudării alegerilor din anul 2009”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate