Ylva Johansson, comisarul UE pentru Afaceri Interne, a spus că este dezamăgită că România și Bulgaria nu au primit un vot pozitiv privind aderarea la Spațiul Schengen. Austria și Olanda au fost cele două state care s-au opus.
Comisarul pentru afaceri interne a felicitat Croaţia şi pe cetăţenii croaţi pentru aderarea la Spațiul Schengen. În același timp, Ylva Johansson a declarat că Bulgaria şi România merită, de asemenea, să facă parte din spațiul de liberă de circulație. Bulgaria și România nu au reușit să primească votul unanim pentru a face parte din Schengen.
„Aş vrea să le transmit tuturor cetăţenilor din Croaţia «bunvenit» şi «felicitări», sunteţi întâmpinaţi călduros în Spaţiul Schengen. Dar vreau să mă adresez şi cetăţenilor din România şi Bulgaria: meritaţi să fiţi membri cu drepturi depline ai Spaţiului Schengen, meritaţi să aveţi acces la liberă circulaţie în Spaţiul Schengen”.
Comisarul european a mai subliniat că cele două state au avut parte de susținere de la aproape toate statele membre, dar și de sprijinul venit din partea Comisiei Europene. „Aș vrea să spun că sunt şi eu dezamăgită", a afirmat Ylva Johansson, la finalul Consiliului Uniunii Europene pentru Justiţie şi Afaceri Interne, informează Antena 3 CNN.
Austria și Olanda au votat împotrivă și au blocat intrarea României în Schengen
Austria și-a menținut până la capăt opoziția față de intrarea României în Schengen. Ministrul de interne austriac a votat împotriva aderării țării noastre la spațiul de liberă circulație. Cel de-al doilea vot împotriva țării noastre a venit din partea Olandei pentru că România a făcut parte din același pachet cu Bulgaria.
După decizia din Consiliul JAI Comisia Europeană a transmis un mesaj de susținere pentru cele două state respinse. Vicepreședintele Margaritis Schinas a făcut o serie de declarații privind votul Austriei și Olandei. Oficialul de la Bruxelles a subliniat că reținerile cu privire la acest subiect sunt de ordin politic și nu tehnic. „Aşa că sper ca bunul simţ şi o minte deschisă să prevaleze şi să putem lua decizia, dacă nu astăzi, în următoarele câteva zile. Bulgaria, Croaţia şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a se alătura Schengen”, subliniat Schinas.