Comisarul european pentru muncă, Nicolas Schmit, ar susține renegocierea plafonului pentru pensii din PNRR, anunță Ciolacu

Sursa: Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com

Marcel Ciolacu este convins de faptul că PNRR poate fi renegociat în ceea ce privește plafonul de 9,4% din PIB alocat pentru plata pensiilor. Siguranța liderului PSD este dată și de susținerea comisarului european pentru muncă, Nicolas Schmit, care consideră acest plafon total incorect.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a susținut luni, 27 iunie, faptul că renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar putea avea loc. Oficialul a subliniat faptul că social-democrații se bucură de o importantă susține cu privire la eliminarea plafonului de 9,4% din PIB alocat pensiilor. Nicolas Schmit, comisar european pentru muncă, susține demersul, ba mai mult, consideră incorect modul în care s-a trecut în PNRR acest lucru.

„Am avut o discuţie cu comisarul Schmit. A detaliat discuţiile avute cu domnul ministru Budăi. Domnul comisar ne susţine în acest demers. A spus chiar că este total incorect ce s-a trecut în PNRR, lucru pe care noi l-am spus de la început.

Domnul comisar a spus foarte clar că este exclus să condamni o ţară să aibă un plafon la pensii pe următorii 50 de ani. Lucru pe care noi l-am spus din prima zi în care a fost făcut acest PNRR de guvernarea de dreapta”, a declarat Marcel Ciolacu.

Reamintim faptul că PSD a cerut renegocierea PNRR cu privire la capitolul pensii. Marius Budăi, ministrul Muncii, a precizat că plafonul de 9,4% din PIB alocat pentru plata pensiilor „condamnă” vârstnicii la sărăcie. Deși Comisia Europeană a agreat acest procent, social-democrații încearcă acum eliminarea lui.

Marcel Ciolacu susține impozitarea pensiilor speciale

Președintele PSD a vorbit despre măsurile fiscale pe care coaliția de Guvernare trebuie să le ia până vineri. Acesta susține că pe masa discuțiilor se află supraimpozitarea pensiilor speciale, a salariilor mari sau taxa de solidaritate pentru companii. Chiar dacă impozitarea progresivă nu poate fi aplicată din 2023, această măsură este o soluție pentru timp îndelungat.

„Cred că singura soluție corectă este impozitarea acestor pensii speciale, mai mult a pensiilor speciale. Când ieși din activitate ai pensie mai mari decât când veniturile de când erai în activitate. Știu și eu, știți și dumneavoastră că această impozitare progresivă nu poate fi implementată începând de la anul, dar eu continui să suțin impozitarea progresivă și cred că este singura soluție pentru România în acest moment”, a spus Marcel Ciolacu luni, 27 iunie.