Actorul, producătorul şi scenaristul a povestit pentru EVZ despre noul său personaj, despre cât de emoţionant i s-a părut filmul "Francesca", dar şi despre viaţa de după comisarul Cattani.
Michele Placido, actorul rămas în memoria românilor pentru rolul comisarului Cattani, a explicat ce sacrificii cere cariera de regizor.
EVZ: Spuneaţi ieri că pentru a fi politician trebuie să sacrifici totul. Ce aţi sacrificat pentru cariera de regizor? Michele Placido: Nu mi-am ales această carieră, nu mă gândeam să devin regizor, mi-au cerut-o producătorii cu care am lucrat ca actor. Cu timpul au înţeles că am stofă de regizor şi iată-mă! Acum, în ceea ce priveşte filmul pe care îl realizez în Franţa, tot producătorii, de data asta din Hexagon, au insistat să regizez. După cum au făcut-o şi actorii Daniel Auteuil şi Vincent Cassel, care joacă în acest lungmetraj. De sacrificat... Regia îţi ia mult mai mult timp decât munca de actor. E mai comod să joci (zâmbeşte). Regia e mult mai obositoare, îţi fură foarte mult din durata unei zile, 14-16 de ore de muncă. E important şi să fii sănătos pentru a regiza, e importantă şi vârsta... Timp de câţiva ani cred că mai pot să fac această muncă.
Apropo de cariera dv. de actor, cum aţi evitat să fiţi distribuit în roluri de eroi, de personaje pozitive, după "Caracatiţa"? Făcusem deja cel puţin 40 de filme înainte de "Caracatiţa", unele cu mari regizori italieni, dintre care multe erau roluri negative. Da, "Caracatiţa" e cel mai cunoscut, probabil că în ochii publicului acela e singurul meu rol. Dar fiind un actor de teatru, sunt obişnuit să-i interpretez pe Iago, pe Macbeth, deci roluri negative. De altminteri, sunt mai uşor de jucat decât cele de personaje pozitive (râde). Cum de v-a determinat "Francesca" să lucraţi cu Bobby Păunescu? Mi-a plăcut foarte mult şi mi-a amintit de filmele italiene de după Al Doilea Război Mondial, când poporul era într-o situaţie foarte nefericită din punct de vedere social, iar oamenii, foarte săraci, visau să emigreze în alte ţări europene şi în America pentru a-şi căuta norocul. De aceea m-a emoţionat foarte mult "Francesca", seamănă cu filmele italiene care au făcut istorie în cinema.
Proiectul la care lucraţi acum, "Itaker", va avea elemente din neorealismul italian? Absolut, se îndreaptă chiar în acea direcţie. Desigur însă că elementele neorealiste vor fi filtrate prin perspectiva unui tânăr regizor de azi, ca Toni Trupia. Vor exista ironia, blândeţea şi sensibilitatea unui tânăr care priveşte către trecut. Astfel, sper să fac un film foarte contemporan.
S-au făcut numeroase filme despre imigraţie pe traseul România - Italia. De ce aţi mizat pe cel Italia - Germania? Tocmai pentru că e important ca publicul românesc să vadă că ne-am confruntat cu ace leaşi probleme în privinţa imi granţilor. Şi italienii trebuie să vadă şi să înţeleagă asta, pentru că au uitat asta, că italienii au fost şi ei imigranţi, ca şi românii. Acolo e partea interesantă!
Ce v-a convins să coproduceţi şi să jucaţi în "Itaker"? Ideea acestui film îmi aparţine. Coproduc "Itaker" deoarece, după părerea mea, cinematografia germană şi, mai presus de tot, cea românească pot conferi tinereţe, entuziasm şi forţă ace stui film, mai ales că are un subiect pe care Bobby Păunescu îl cunoaşte foarte bine.
Ce ne puteţi spune despre rolul dumneavoastră? Pot să vă spun, în acest stadiu, că voi juca un pungaş italian care trăieşte în Germania şi care face tot felul de escrocherii pentru a supravieţui.
LUNGMETRAJ ÎN DEZVOLTARE
Bobby Păunescu: "Proiectul este programat să înceapă în martie"
La conferinţa de presă pe care cineaştii Michele Placido şi Bobby Păunescu au susţinut-o joi la amiază, la Hotelul Intercontinental, s-a vorbit despre noul proiect cinematografic pe care îl dezvoltă cei doi.
"«Itaker» (în regia lui Toni Trupia -n.r.) este istoria unui copil din nordul Italiei care merge să-şi caute tatăl, un emigrant. Şi povestea asta m-a pus pe gânduri, pentru că politicienii italieni au o memorie foarte scurtă. Nu au trecut decât patru decenii de când oamenii din nordul Italiei mergeau la muncă în Germania şi sufereau din cauza aceluiaşi rasism cu care ei îi tratează azi pe muncitorii români, albanezi sau de alte naţionalităţi", a precizat Michele Placido, adăugând că "se simte puţin ca un imigrant italian în România".
- "Cred că acest film o să creeze controverse şi mai mari decât «Vallanzasca » şi «Francesca», pentru că Italia este o ţară unde se întâmplă fapte foarte grave care nu sunt analizate aşa cum trebuie. Vedeţi doar ultimul caz al româncei omorâte de un băiat din Roma. Se vorbeşte despre asta doar în termeni rasiali, politici, dar nu se face o analiză profundă. Cinematografia ne poate ajuta să reflectăm mai profund la ce se petrece astăzi în Italia", e de părere Placido.
În "Itaker", alături de Michele Placido, Monica Bârlădeanu va interpreta un rol important.
"Ea e unul dintre motivele pentru care am intrat în coproducţie cu România, pentru că a avut o participare în filmul meu («Vallanzasca» - n.r.), dar nu i-am putut oferi atunci un rol mai mare, aşa că am spus că asta va fi ocazia. E un personaj foarte frumos", a precizat Placido.