Comisarii ANPC fac verificări la marii comercianți. OMV, Hervis Sports și Agrana, printre firmele sancționate

OMV Petrom / Sursă foto: Arhiva EVZ

Mai multe companii mari au fost sancționate cu amenzi de Protecția Consumatorilor, ANPC, pentru o serie de nereguli descoperite. Mai multe practici condamnate de legislația europeană au fost constatate în urma acestor verificări. Sancțiunile aplicate de inspectorii ANPC pentru aceste companii se ridică la 172.000 de lei.

Hervis Sports, Agrana România şi OMV Petrom au fost amendate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu 172.000 de lei. Măsurile au fost luate în contextul descoperirii unor nereguli în comercializarea unor produse.

În acest sens, ANPC a transmis un comunicat de presă conform căruia în ultima perioadă, comisarii instituţiei au făcut controale la mai mulți operatori economici importanţi. Verificările au acoperit mai multe domenii de activitate. Printre firmele care au fost controlate se numără Hervis Sports and Fashion SRL, Agrana România SRL şi OMV Petrom Marketing SRL. Lucrătorii ANPC au verificat modul în care acești operatori au respectat legislaţia în vigoare legat de desfășurarea actului comercial.

Între abaterile descoperite în timpul controlului s-au aflat lipsa traducerii în limba română a diverselor informaţii de pe etichete; indicarea echivocă a preţurilor suplimentelor alimentare comercializate; nerespectarea informărilor caracteristice promoţiilor, respectiv neprecizarea tipului de reducere şi a perioadei de desfăşurare a acesteia. De asemenea, au fost descoperite practici comerciale incorecte.

Potrivit comunicatului, a fost constatată încălcarea diligenţelor profesionale, în cazul Hervis Sports and Fashion SRL. Au fost constatate practici incorecte în cadrul campaniilor de marketing ale OMV Petrom Marketing SRL care urmăreau inducerea în eroare a consumatorilor referitor la achiziţia de carburanţi.

ANPC acuză practici înșelătoare

Totodată, ANPC a mai exemplificat cu practica înşelătoare a Agrana România de a ambala zahărul în pungi de hârtie sau de polietilenă de 1 kg, menționând pe ambalaje „Origine din UE şi din afara UE”. Eticheta nu menționa ingredientul primar din care a fost obținut zahărul, sfeclă de zahăr şi/sau trestie de zahăr.

Legislația UE obligă comercianții să indice țara de origine sau locul de provenienţă al ingredientului primar, atunci când acesta diferă de ţara de origine sau locul de provenienţă al produsului alimentar, după cum a menţionat ANPC.

Pentru neregulile constatate au fost date amenzi în valoare totală de 172.000 de lei și au fost oprite de la comercializare produsele neconforme. Mai mult, au fost emise decizii de încetare a practicii comerciale incorecte.