Evenimentul Zilei > Politica > Comisar european: Legea a dus la invalidarea alegerilor din Chișinău
Comisar european: Legea a dus la invalidarea alegerilor din Chișinău

Comisar european: Legea a dus la invalidarea alegerilor din Chișinău

Comisarul european pentru politică de vecinătate, Johannes Hahn, susține că invalidarea alegerilor din Chișinău s-a făcut în temeiul legii și că nu ar fi vina instanței care a decis asta.

Oficialul european a declarat, potrivit, publika.md, într-un interviu la la „Europa Liberă” că parlamentul poate modifica această prevedere legală.

"Dacă s-a luat, în baza acestei prevederi, decizia juridică ar putea fi în regulă, așa că problema noastră este norma din lege care a fost folosită", a spus comisarul european. Hahn consideră că apelul ca lumea să meargă la vot, făcut chiar în ziua scrutinului, este o acţiune firească, „iar prevederea din Codul Electoral, care interzice acest lucru, poate fi schimbată”. Hahn a afirmat că nu s-a luat o decizie legată de suspendarea asistenței financiare a Moldovei ca urmare a deciziei instanței pe tema alegerilor.

Publika.md mai relatează că într-un interviu acordat pentru ziarul "Timpul", liderul PDM,Vlad Plahotniuc a menţionat că decizia privind invalidarea alegerilor trebuie analizată minuţios din punct de vedere juridic.

Preşedintele democraţilor va propune colegilor formarea unei comisii parlamentare, care să analizeze încălcările admise de candidați în alegerile din Chișinău, iar apoi să vină cu concluzii legate de clarificarea legislației electorale, astfel încât asemenea situații să nu mai poată fi admise.

Alegerile locale din 3 iunie au fost declarate nevalide, deoarece candidaţii la funcţia de primar al Capitalei, Andrei Năstase şi Ion Ceban, ar fi făcut agitaţie electorală în ziua scrutinului.