Recentele iniţiative legislative ale guvernului italian referitoare la romii care trăiesc în Peninsulă, la imigraţie, precum şi la reîntoarcerea forţată în ţara de origine a străinilor în cadrul luptei împotriva terorismului au declanşat reacţii din partea oficialilor europeni.
Thomas Hammaeberg, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, va merge astăzi la Roma, în cadrul unei vizite de trei zile, pentru a evalua situaţia drepturilor omului în aceste condiţii. Comisarul va vizita, în acest scop, mai multe tabere de romi din Roma.
Hammaeberg se va întâlni cu oficiali din Ministerul de Interne şi Ministerul Afacerilor Externe, cu preşedintele organismului naţional pentru protecţia datelor personale şi Comisia senatorială pentru drepturile omului.
De asemenea, comisarul va avea şi întrevederi cu mai mulţi reprezentanţi ai unor organisme internaţionale şi ai societăţii civile.
Memorandum în care a criticat măsurile guvernului italian
Vizita din aceste zile a fost precedată de un memorandum publicat de comisar în iulie anul trecut, în care a criticat anumite măsuri din "pachetul legislativ de securitate" şi practica reîntoarcerii forţate a imigranţilor în ţări în care tortura este în vigoare, potrivit site-ului Consiliului Europei.
"Sper ca acest memorandum să ajute autorităţile italiene să consolideze dimensiunea drepturilor omului în măsurile propuse de guvern ca parte a pachetului de securitate", a spus atunci Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei.
Memorandumul făcea referire, în special, la acţiuni împotriva rasismului şi xenofobiei şi la protecţia drepturilor omului în contextul repatrierii forţate a străinilor ca urmare a legislaţiei anti-terorism.
"Prin acest memorandum doresc să dezvolt un dialog substanţial şi constructiv cu autorităţile italiene", a concluzionat Comisarul Hammarberg.
Amprentarea romilor, una dintre măsurile controversate
La sfârşitul lunii iunie a anului trecut, ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a decis trimiterea forţelor de ordine în toate taberele de nomazi, pentru prelevarea amprentelor de la toţi ocupanţii.
Această decizie a fost una foarte disputată atât de autorităţile de la Bucureşti, cât şi de oficialii europeni. Potrivit acestora, măsurile adoptate încalcă prevederile UE referitoare la libera circulaţie şi că sunt discrimatorii la adresa etniei rome.
Astfel, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă autorităţile italiene să nu colecteze amprentele digitale ale romilor şi să nu le utilizeze pe cele deja colectate, în aşteptarea evaluării de către Comisia Europeană a măsurilor propuse. De asemenea, europarlamentarii au recomandat o mai bună integrare a persoanelor de etnie romă la nivel european.
Citiţi şi:
Amprentarea romilor din Italia, o măsură controversată a anului 2008