Retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană a implicat și părăsirea cadrului legislativ european pentru protecția datelor cu caracter personal.

După sfârșitul perioadei de tranziție stabilit pentru 31 decembrie 2020, schimbul liber de date dintre companiile din UE și UK nu va mai continua în mod automat.

Depistarea infracțiunilor financiare

Într-o economie digitală, transferul de date personale a devenit esențial pentru companiile de orice dimensiune, iar beneficii semnificative există și în afara comerțului. Cercetările medicale și depistarea infracțiunilor financiare se bazează, de asemenea, pe transferul datelor peste granițe.

Schimburile comerciale între Regatului Unit al Marii Britanii și România a crescut în ultimii ani, ajungând la 1,02 miliarde de lire sterline în cazul exporturilor de servicii din UK în România și 1,12 miliarde invers (date pentru 2018). Întregul ecosistem digital la nivelul Uniunii Europene este preconizat să atingă o valoare de 739 de miliarde de euro în 2020, contribuind la PIB-ul UE cu patru procente.

Cheia relațiilor comerciale viitoare

„Românii reprezintă o comunitate importantă în Regatul Unit al Marii Britanii, iar țara noastră este un partener economic de încredere pentru Regat. Acest fapt generează nevoia unui transfer de date neîngrădit, pentru care milităm și în era post Brexit. O înțelegere între Regatul Unit și țările din UE, prin care transferul liber de date personale între parteneri va continua, este un pas esențial în dezvoltarea viitoare a relațiilor comerciale”, a comentat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS.

Creșteri în 2020

„Comerțul cu servicii și fluxurile de date între Regatul Unit și România sunt în creștere. Capacitatea de a transfera date personale între cele două țări este vitală pentru cetățenii și companiile din ambele părți. În timp ce Regatul Unit și UE negociază viitorul relației, este extrem de important ca transferul liber de date să fie inclus în aceste negocieri. Solicităm guvernelor din UE și UK să se asigure că stabilirea termenilor acordului se va decide cât mai curând posibil”, a adăugat și Julian Davin, CEO techUK.

Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.