Comăneşti, capitala fenomenelor inexplicabile

Comăneşti, capitala fenomenelor inexplicabile

Autorităţile, Biserica, militarii, seismologii şi meteorologii nu-şi explică o serie de bubuituri care au cutremurat Moldova.

Mai multe bubuituri care au zgâlţâit geamurile blocurilor din localitatea băcăuană Comăneşti rămân o enigmă nu doar pentru locuitorii zonei şi autorităţile locale, ci şi pentru oamenii de ştiinţă sau chiar preoţi. În ultimele zile, mii de persoane din Bacău au fost şocate din cauza unor zgomote îngrozitoare care au cutremurat oraşul Comăneşti. „Exploziile“ de la Comăneşti nu sunt o noutate pentru locuitorii zonei.

În aprilie 2006, o bubuitură identică s-a auzit în nu mai puţin de patru judeţe, dar nici până la această oră nu s-a găsit o explicaţie. Cele mai recente „explozii“ au fost auzite până la peste 50 de kilometri distanţă. „Eram prin curte şi brusc am auzit o bubuitură enormă, cu un fel de ecou, de parcă a vuit pământul, urmată de încă una, ceva mai mică. Le-am sim- ţit în stomac. M-am speriat tare“, a povestit Luminiţa Burghelea, profesor din municipiul Moineşti.

„Stăteam pe afară de vorbă cu sora mea şi am auzit o bubuitură asurzitoare de au zăngănit geamurile“, explică şi Ana Popa, o locuitoare a Comăneştiului. Biserica ezită să dea un verdict. „Nu se poate pronunţa Biserica înaintea autorităţilor. Noi nu avem nicio explicaţie în acest caz“, a declarat preotul Constantin Gherasim, purtător de cuvânt al Episcopiei Romanului. Specialiştii ridică din umeri Autorităţile locale, poliţiştii, militarii, seismologii şi meteorologii lansează ipoteze, dar recunosc că nu au dovezi pentru a identifica fenomenele de la Comăneşti. „Au fost mai multe bubuituri foarte puternice, de s-au zguduit ferestrele. Oamenii s-au speriat rău şi au început să dea telefoane în căutarea unei explicaţii. Nu ştiu ce s-a întâmplat“, a declarat primarul Comăneştiului, Viorel Miron. „La următoarea bubuire, o să găsim un OZN prăbuşit“, crede primarul Comăneştiului. Poliţia din Comăneşti recunoaşte că au fost nişte bubuituri inexplicabile, dar nu cunosc provenienţa lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Au fost doar nişte sunete, nu s-au înregistrat nici victime şi nici pagube materiale“, a explicat Narcisa Butnaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău. Şi militarii se dau bătuţi. „În această perioadă nu au fost zboruri, prin urmare nu poate fi zgomot de la vreun avion“, a declarat Gelu Miron, purtător de cuvânt al Bazei Aeriene 95 Bacău. Nici meteorologii nu au vreo explicaţie pentru „exploziile“ din Comăneşti. „Nici un fenomen atmosferic nu poate produce bubuituri atât de puternice“, spune şi Gheorghe Canache, şeful Serviciului Regional de Prognoză a Vremii din Bacău.

„Staţiile noastre importante din zonă nu au înregistrat niciun fel de activitate seismică în acel moment, nici măcar vreun semnal că s-ar fi produs o explozie subterană“, a precizat Andreea Ţugui, asistent cercetare la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. „Cea mai plauzibilă ipoteză mi se pare aceea că un meteorit a explodat înainte să ajungă la sol, unul de dimensiuni nu prea mari, din care a rămas doar praf sau gaz, adică substanţe detectabile numai dacă sunt radioactive“, susţine Florian Severin, membru al Societăţii Astronomice Române de Meteori.