Evenimentul Zilei > Politica > Lazăr Comănescu: „Miniştrii, cât sunt ei de miniştri, uneori mai fac şi lucruri care trebuie făcute pentru că li se cere…”
Lazăr Comănescu: „Miniştrii, cât sunt ei de miniştri, uneori mai fac şi lucruri care trebuie făcute pentru că li se cere…”

Lazăr Comănescu: „Miniştrii, cât sunt ei de miniştri, uneori mai fac şi lucruri care trebuie făcute pentru că li se cere…”

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a declarat azi că a transmis „foarte clar" omologului ungar Peter Szijjarto, când s-a întâlnit cu acesta, că spiritul de cooperare convenit împreună la Bucureşti nu se reflectă în abordări precum gesturile unor oficiali maghiari la adresa României.

„Eu cred că a înţeles foarte bine mesajul. Nu vreau să intrăm detaliile discuţiei pe care am avut-o, amicală şi onestă. Miniştrii, cât sunt ei de miniştri, uneori mai fac şi lucruri care trebuie făcute pentru că li se cere. (…) Să nu ne imaginăm că numai ei sunt sursele de iniţiative.

Dincolo de acest lucru, am fost foarte clar în a transmite mesajul că spiritul de cooperare despre care am convenit împreună când a fost prietenul meu aici, la Bucureşti, nu se reflectă în asemenea abordări şi că este cazul să reflectăm asupra modului în care reacţionăm, acţionăm, ne poziţionăm, astfel încât, dacă dorim să mergem înainte, să evităm să aducem asperităţi în mersul acesta înainte", a afirmat Comănescu, la prezentarea bilanţului MAE.

El a reiterat că existenţa unor minorităţi într-o ţară sau alta trebuie să constituie punţi de legătură între ţările respective, "nu factori de disensiune". Mai mult, ministrul a arătat că minorităţile trebuie să fie factori de consolidare a cooperării, scrie Agerpres.

„Acest lucru trebuie înţeles foarte bine de către toţi factorii politici şi mă refer aici şi la factorii interni. (…) Nu sunt politician, dar mi-aş mai permite să spun că, inclusiv în campanii electorale, politicienii trebuie să fie mai grijulii cu privire la aducerea în discuţie din raţiuni populiste-electoraliste chestiuni de sensibilitate. Nu are importanţă din ce direcţie, dar cred că acest lucru este bine să fie conştientizat", a adăugat şeful diplomaţiei române.

Lazăr Comănescu a mai spus că maniera în care România a reacţionat pe această temă a fost "salutată".

Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, le-a cerut diplomaţilor din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivităţile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie.

Câteva zile mai târziu, pe 6 decembrie, vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, a afirmat că relaţiile diplomatice dintre România şi Ungaria nu sunt dintre cele mai bune şi că s-au înrăutăţit după 2012.