Evenimentul Zilei > Politica > Comănescu informează Parlamentul că pe site-ul Comisiei Europene a apărut o alertă referitoare la situaţia Televiziunii Române
Comănescu informează Parlamentul că pe site-ul Comisiei Europene a apărut o alertă referitoare la situaţia Televiziunii Române

Comănescu informează Parlamentul că pe site-ul Comisiei Europene a apărut o alertă referitoare la situaţia Televiziunii Române

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a trimis Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor o scrisoare în care arată că pe site-ul Consiliului Europei a fost postată o alertă referitoare la situaţia Televiziunii Române şi în care cere un punct de vedere oficial cu privire la modificarea legislativă care ar putea duce televiziunea publică în insolvenţă.

"Doresc să supun atenţiei dumneavoastră faptul că, recent, pe Platforma pentru promovarea protecţiei jurnalismului şi a siguranţei jurnaliştilor de pe site-ul Consiliului Europei a fost postată o alertă referitoare la situaţia Televiziunii Române.

România, asemănată cu Azerbaidjan, Federaţia Rusă şi Turcia

Aceasta a fost introdusă la cererea Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi a Asociaţiei Europene a Jurnaliştilor şi vizează pachetul de amendamente la Legea 41/1994 care ar putea aduce TVR în situaţia de insolvenţă. Astfel, în opinia acestor asociaţii, demersul legislativ reprezintă o ameninţare la adresa independenţei postului public de televiziune. Iniţiativa FIJ/AEJ are la origine o solicitare de sprijin din partea Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind. Menţionăm faptul că includerea României, alături de state precum Azerbaidjan, Federaţia Rusă, Turcia, pe site-ul specializat al Consiliului Europei este de natură să plaseze ţara noastră într-o postură incomodă, care contravine poziţiei oficiale a autorităţilor pe tema respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului", se arată în scrisoarea ministrului de Externe, potrivit Agerpres.

Necesitatea unei replici

Conform sursei citate, Platforma pentru promovarea protecţiei jurnalismului şi a siguranţei jurnaliştilor este un proiect al Consiliului Europei care are drept scop monitorizarea încălcării libertăţii de expresie şi a libertăţii mass-media, precum şi a ameninţărilor la siguranţa jurnaliştilor. "Având în vedere cele de mai sus, vă adresăm rugămintea de a ne transmite un punct de vedere oficial pe subiectul menţionat, pentru a putea fi transmis Secretariatului Consiliului Europei şi postat pe site-ul Platformei pentru promovarea protecţiei jurnalismului şi a siguranţei jurnaliştilor", mai scrie Comănescu. Potrivit secretarului Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, solicitarea a fost transmisă Comisie de cultură pentru a formula un răspuns.

Tăriceanu: „Probabil asociaţiile de jurnalişti au înţeles greşit”

Şi Senatul îi va răspunde ministrului Comănescu, a anunţat Călin Popescu-Tăriceanu. "Am trimis-o la Comisia de cultură şi mass-media pentru întocmirea unui punct de vedere. Îi vom răspunde domnului ministru aşa cum este şi normal. Este o solicitare care probabil este generată de greşita înţelegere din partea unor asociaţii a jurnaliştilor referitoare la demersul pe care îl facem în Senat cu privire la completarea legii de funcţionare a TVR. Procedura de insolvenţă nu este obligatorie. Ea poate ca variantă de lucru să fie adoptată de Consiliul de Administraţie, care va începe să funcţioneze", a afirmat şeful Senatului după şedinţa Biroului permanent.