Colțunași cu sos alb şi ciuperci. Este reţeta care ne aduce aminte de copilărie. Sunt foarte simplu de preparat, cu ingrediente ieftine pe care le puteţi adapta după gust.
Colțunași cu sos alb şi ciuperci. Este una dintre reţetele cele mai delicioase în perioada Postului. Pentru varianta de post nu puneţi ouă în aluat. Îl preparaţi doar cu apă pentru a obţine o mâncare de post tare gustoasă. În unele zone colţunaşii cu cartofi se mănâncă cu mujdei sau maioneza de post. De asemenea, cu varză murată sau cu ciuperci.
Colțunași cu sos alb şi ciuperci: ingrediente
Pentru reţeta de colțunași de post cu sos alb aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
- 400 g faină,
- un praf de sare,
- cca 200 ml apă călduţă.
Pentru umplutură:
- 300 g ciuperci Champignion,
- un ardei roşu,
- jumătate de ceapă,
- o bucată mică de ţelină,
- câteva fire de patrunjel verde,
- o lingură de ulei de măsline,
- sare, piper cu aromă de lămâie.
Colțunași cu sos alb şi ciuperci.
Pentru sosul alb aveşi nevoie de:
- 2 linguri cu vârf de făină,
- o lingură de ulei,
- 200 ml apă sau supă de legume,
- sare, piper, câteva frunze de busuioc verde.
Mod de preparare
1. Se cerne făină într-un castronel, se face o gaură în mijlocul ei și adăugăm apa călduță cu un praf de sare apoi amestecăm cu furculița până nu se mai poate roți în aluat și se frământă cu mâna până nu se mai lipește de degete. Se pudrează cu făină o plânsetă apoi se întind foi subțiri, ca de tăiței, din aluat. Se taie cu gura unui pahar sau cu forma specială, discuri de aluat.
2. Se curăță ceapă și se taie mărunt apoi ciupercile și ardeiul se taie cubulețe, țelina curățată se dă prin răzătoarea fină, verdeață spălată și toaca și eu mărunt.
Se pune un strop de ulei de măsline la încins într-o tigaie apoi călim la început zarzavatul mărunțit și la urmă ciupercile, amestecând continuu până scade tot sucul lăsat. La sfârșit se potrivește de sare și piper după gust, se dă de pe foc și se presară și verdeață tocată fin.
Se pune câte o linguriță de umplutură pe fiecare disc de aluat, se unge marginea cu apă rece apoi se aduce margine peste margine (ca un portofel) și se lipește presând cu o furculiță sau ajutându-ne de forma specială.
Colțunași cu sos alb. Cât trebuie să fiarbă
Colțunași cu sos alb şi ciuperci: Se pune într-o oală cam 1 l de apă cu un praf de sare să fiarbă iar în momentul în care clocotește băgam colțunașii umpluți și îi lăsăm să fiarbă cca. 5 minute, după care se scot cu o spumieră pe un platou.
3. Se prepară sosul încingând uleiul peste care adăugăm făina amestecând continuu și diluam cu apă sau supă de legume. Lăsăm să dea 2-3 clocote, potrivim de sare și piper, dăm de pe foc și adăugăm firele de busuioc proaspăt tăiat mărunt. Colțunașii se servesc reci sau calzi, stropiți cu acest delicios sos și după preferință, cu legume sotate (eu am ales ciupercuţe).