Felul în care autoritățile din Colți, județul Buzău, au prezentat pe Facebook împușcarea unui urs a determinat ministrul Mediului să ordone o anchetă. Vinovații vot plăti scump!

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, anunţă demararea unei anchete la Agenţia Judeţeană de Protecţia Mediului Buzău şi la Garda de Mediu, după ce în spaţiul public au apărut imagini în care cadavrul unui urs, împuşcat în comuna Colţi, este batjocorit, fiind stropit cu bere.

”Este inadmisibil!!! La prima ora a dimineții, o echipă de comisari de la Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu va fi la Buzău. Vom cere inclusiv intervenția organelor de cercetare penală! Iar Corpul de Control al Ministrului va verifica modul în care cei din Agenția și Garda județene și-au îndeplinit atribuțiile. Le garantez vinovaților că vor plăti scump!”, a scris ministrul, pe Facebook.

Reacția ministrului Gavrilescu vine după ce mai multe organizații, dar și oameni simpli, au acuzat modul în care autoritățile locale s-au lăudat cu împușcarea unui urs, care ar fi produs mai multe pagube în localitate. În ciuda protestelor, primarul Pavel Petrișor Rădulescu a continuat să posteze imagini pe Facebook, de la la jupuirea animalului, precum și cu testiculele acestuia, ocazie cu care a ironizat mai multe publicații și televiziuni care trataseră subiectul.

Sătenii și vânătorii din Buzău au batjocorit cadavrul unui urs, motivând că s-au răzbunat pentru pagubele produse de acesta. Ursoaica a atacat gospodăriile din mai multe sate de munte și a ucis zeci de păsări și oi.

Localnicii au cerut Ministerului Mediului autorizație de împușcare a ursului, iar vânătorii au reușit să îl omoare după două săptămâni. După ce echipa de vânători, condusă de primarul comunei Colți, Pavel Petrișor Rădulescu, au reușit să omoare ursul, edilul a considerat că este cazul să sărbătorească evenimentul.