Colivia morților - ultima judecată. Viața la Curte
Editura Evenimentul si Capital

Colivia morților - ultima judecată. Viața la Curte

Autor: | | 2 Comentarii | 4160 Vizualizari

Dumnezeu nu ne veghează pe toți. Pe unii îi iubește mai mult, pe alții deloc. E dreptul lui. Domnul Iancu fusese condamnat la patru ani de închisoare, după ce, în fond, un judecător îl achitase. Dar cine suntem noi să punem la îndoială mintea și judecata unor oameni ?

Viața nu poate merge mai departe fără uitare și iertare, așa că se hotărâse să uite și să ierte cât va putea. Ca un căpitan de vas care simte că i se scufundă vaporul, iar singura salvare constă în aruncarea peste bord a lucrurilor de care se poate lipsi. Domnul Iancu a hătărât că se poate lipsi de orgolii, ură, încrâncenare, răzbunări, ranchiună. La ce i-ar fi servit ?

Și dacă v-aș spune că era nevinovat, m-ați crede? Sigur că nu. A făcut el ceva greșit de a ajuns în pușcărie. În definitiv, toți spun că sunt nevinovați, de ce să ne mai obosim să-i credem?

Acum vreo sută și mai bine de ani, Balzac spunea că jumătate din societate își petrece viața observând ce face cealaltă jumătate. Vin și eu cu o completare din zilele noastre – după care prima jumătate o denunță pe cea de-a doua și astfel se naște un popor de infractori.

Cam așa se petrecuseră lucrurile și cu domnul Iancu. Într-o zi, finul lui preferat – Paul- căzuse pe mâinile nemiloase ale procurorilor. Ce era să facă? Doar n-o să se ducă la pușcărie. Că vorba aia, decât să plângă mama lui, mai bine bocește mama altuia.

Și cum cel mai la îndemână îi fusese să zică lucruri despre persoanele apropiate (doar nu era să denunțe niște străini), ajunsese să-l acuze pe nașu- domnul Iancu. N-avea mustrări de conștiință, că domnul Iancu era bătrân și n-avea cine-l plânge.

Anchetatorii încropiseră, plini de fericire dosarul, dar parcă nu erau pe deplin mulțumiți. Domnul Iancu nu luase banii ăia pentru el. De asta erau siguri. Doar că trebuia să găsească o metodă ca să-l determine să vorbească.

Ți-ai găsit! Ultimele rămășițe de demnitate și bun simț zăceau pe fundul sufletului acestui om. Domnul Iancu era ca o stâncă de la care nu puteai smulge nimic. Nici măcar cele cinci luni de arest preventiv nu-l făcuseră mai vorbăreț, din contră. Se gândea, în sinea lui, că n-avea niciun rost să-i mai facă și pe alții să sufere.

- De ce să distrug eu viața altcuiva? La ce-mi servește? - Scapi de pușcărie, la asta îți servește, îl sfătuise un coleg de celulă. - Libertatea e mai grea ca o carceră, dacă se obține călcând pe cadavre. - Măi, da ce filozof ești! Lasă, că te văd eu când o fi să execuți câțiva ani!

A trecut prin toate fazele prevenției. Societatea putea respira ușurată – un infractor mai puțin pe străzi. Domnul Iancu, un bărbat de 68 de ani, lovit crunt de căteva boli cronice care-l țineau mai mult în pat, nu mai putea fi vătămător pentru lume.

Tânjea din când în când după o gură de aer curat, nefiltrat de gratiile pușcăriei. Libertatea e mai dulce când știi că îți este interzisă. Minutele pe care le petrecea în fața instanței de judecată prețuiau acum cât zilele. Se bucura ca un copil când era plimbat cu duba pe la instanțe pentru prelungirea arestului preventiv. Declara contestații numai să-l aducă și pe el cineva printre oameni.

La fiecare termen de judecată auzea lucruri îngrozitoare, încât ajunsese să creadă despre sine că lăsat liber ar traversa prima frontieră care i-ar ieși în cale, doar ca să se sustragă urmăririi penale.

Și dacă era adevărat ce spuneau procurorii? Dacă era, într-adevăr, un pericol social ? Naiba mai știe ce putea să facă dacă îl lăsau liber.

- Ce-a zis? Vrea să vorbească? L-a întrebat procurorul de caz pe comisarul ce-i tot lua declarații domnului Iancu. - Nimic. Zici că e amnezic. Nu știe pe nimeni și nu cunoaște nimic. - Eh, m-am săturat. Îl trimit în judecată. Să se spele instanța cu el pe cap că mie mi-a ajuns. N-are decât să plătească singur, dacă e fraier.

Și uite așa ajunsese domnul Iancu la pușcărie. Schimbase arestul preventiv cu șederea de lungă durată, iar asta îl amăra cumplit. Trăsese nădejde că va scăpa după ce judecătorul din fond îl achitase, dar în apel toate i-au ieșit pe dos.

Nevastă-sa a murit imediat după terminarea procesului, lovită, din senin, de un cancer care își alesese prost victima. Cu ce greșise femeia asta? Nu vom ști niciodată, dar, înainte să moară, a jurat să-i bântuie pe toți din fundul mormântului. În locul lor, eu m-aș teme. Doctorii erau convinși că supărarea îi alterase starea de sănătate, iar de aici până la groapă nu mai era decât un pas. Pe care l-a făcut în liniște, neplânsă, dar regretată.

Dar să revenim. Domnul Iancu primise cei patru ani de pedeapsă cu o resemnare amestecată cu teamă. Cu cine o va lăsa pe Maria, soția lui? Cine va avea grija ei?

N-a mai fost cazul, că biata de ea s-a stins cum vă spuneam mai sus – ca o lumânare mângâiată de vânt – încet și previzibil.

Domnul Iancu n-a văzut-o moartă – nu i-au dat voie să meargă la înmormântare. Nu mă întrebați de ce, că n-aș putea să vă răspund. Rămas singur, inima i s-a stafidit de-a binelea și toate bolile l-au năpădit.

- Ține-te tare, nea Iancule, îl îmbărbătau colegii de cameră. Ieși repede de aici, că ești bătrân și bolnav, ai să vezi.

După nici un an, sănătatea lui era șubredă de-a binelea. Cu mari eforturi reușea să supraviețuiască. Pachete nu primea niciodată, că îl uitaseră toți, așa că se mulțumea cu hrana obligatorie din pușcărie. Între timp, doctorii îl declaraseră inapt de muncă, astfel că nu avea niciun câștig la zilele ce-i mai rămăseseră din pedeapsă.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate