Colibăşanu pleacă mâine pe al şaselea „optmiar” din viaţă. Mai are opt şi-i face pe toţi
- Georgeta Petrovici
- 4 aprilie 2012, 19:11
În viaţa de zi cu zi e dentist, dar e cel mai titrat alpinist român. Expediţia care începe mâine, pe Muntele Sfânt (Kangchenjunga, 8.586 m), este cea mai periculoasă din viaţă pentru că nu va folosi oxigen suplimentar şi nici şerpaşi
Este dentist la Timișoara dar visează tot timpul să urce pe cei mai înalți munți. Deja a escaladat cinci vârfuri de peste 8.000 de metri și joi pleacă într-o nouă expediție periculoasă. Timișoreanul Horia Colibășanu va urca pe „Muntele Sfânt”, vârful Kangchenjunga, la 8.586 m, într-o expediție „old school”. Adică, fără oxigen suplimentar și fără ajutor de la șerpași. Va fi doar muntele și trei alpiniști. Colibășanu plus Peter Hamor și Adrian Vălean. Totul se va baza pe forţa fizică şi mentală
Expediția „Slatina-Kangchenjunga 2012”, începe pe 5 aprilie, data la care timișoreanul și companionii săi pleacă spre Kathmandu. „Ascensiunea se va face din Nepal, pe partea sud-vestică a muntelui. Între tăbăra de bază (5.500 m) și vârf vor fi stabilite încă patru tabere intermediare, la altitudinile de 6.200 m, 6.650 m, 7.200 m și 7.700 m”, explică alpinistul.
În ciuda faptului că pe munte va avea parte doar de o trime din cantitatea de oxigen pe care o respiră la Timișoara, Horia Colibășanu a decis ca expediţia să fie făcută fără nimic artificial. „Mergem fără tuburi de oxigen suplimentar și nu vom beneficia de sprijinul șerpașilor. Ascensiunea va fi făcută în stil alpin, în felul acesta, cucerirea vârfului se va petrece în stilul expedițiilor clasice, totul fiind bazat pe forță fizică și mentală a sportivilor implicați. Ruta vizată va fi ruta clasică, cea urcată de britanicii Joe Brown și George Band în 1955”, explică alpinistul timișorean.
Calcă pe urmele italianului Messner
Considerat, pe merit, alpinistul român cu cele mai multe vârfuri de peste 8.000 de metri la activ, Horia Colibășanu și-a propus să le urce pe toate. Sunt, în total, 14. Până acum a urcat cinci, iar joi pleacă în expediția în care îl va cuceri pe al șaselea.
Horia Colibasanu a ajuns deja pe K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Annapurna (8.091 m) și Makalu (8.481 m). Primul alpinist care a reușit aceași performanță, să urce toate cele 14 piscuri de peste 8.000 de metri a fost italianul Reinhold Messner, acesta încheind „turul optmiarilor” în 1986, după 16 ani de la prima ascensiune a unui optmiar.
Al doilea vârf ca dificultate din lume
Vârful Kangchenjunga este considerat a fi cel mai periculos vârf din lume de peste 8.000 metri și al doilea ca dificultate după K2.
Alpiniștii care escaladează vârful, povestește Colibășanu, se opresc la câțiva pași de acesta în semn de respect pentru populația locală, Sikkim, care consideră Kangchenjunga ”munte sfânt”. Situat în masivul Himalaya, la granița dintre India și Nepal vârful este totodată al treilea ca înălțime din lume. Ascensiunea timișoreanului se va face din Nepal, pe partea sud-vestică a muntelui.