Colegiul Medicilor din România: “Asa cum institutiile stiu să pună cătușe medicilor, ar trebui să fie capabile să identifice unde sunt oameni care au nevoie de ajutor”

Prof. dr. Vasile Astarastoae, președintele Colegiului Medicilor din Romania, promite să ajute cu bani rudele victimelor tragediei aviatice. El a transmis un mesaj dur la adresa jurnaliștilor, dar a instituțiilor statului.

“Știm de la început ca acesti bani nu ii pot inlocui pe cei plecati dintre noi intr-o alta lume in care exista respect si recunostinta pentru ei”, a declarat Astărăstoae.

  • FILMUL ACCIDENTULUI AVIATIC din Munții Apuseni

Acesta a explicat că instituția pe care o conduce isi exprima regretul privind tragedia cauzata de accidentul de ieri si solidaritatea fata de cei implicati si familiile lor. Iată pe larg mesajul său: Dincolo de tragedie, in analiza acestui eveniment trebuie sa meditam asupra unei adevarate simbolistici ce deriva din fapte. In primul rand, realitatea ca profesiile de pilot, cat si cea de medic sunt grevate de riscuri asumate constient de catre cei ce le imbratiseaza, este nerecunoscuta adesea de catre cei care beneficiaza de ele. Poate ca dupa acest eveniment regretabil, celor care blameaza profesionistii si nu le recunosc munca, le va tremura vocea, mana in care tin condeiul, sau camera de luat vederi. Cele doua profesii si-au adus jertfa lor simbolica prin persoane aflate la inceputul sau la sfarsitul carierei, iar acest lucru ar trebui sa impuna societatii recunoasterea realitatii si anume ca pe parcursul vietii, cei care se dedica, isi asuma multe riscuri, nu doar pe cel de a se prabusi cu avionul in interesul oamenilor aflati in nevoi. Faptul ca cei care i-au gasit si i-au salvat au fost oameni simpli si prost platiti (padurari, salvamontisti) a dovedit inca o data ca spiritul de solidaritate, de altruism, compasiune si umanism exista. Ne plecam cu respect si recunostinta in fata lor. Din pacate, cei bine platiti si institutiile in care s-a investit major tocmai pentru a raspunde la astfel de situatii, nu au fost capabili să-si indeplineasca obligatia. Acest lucru trebuie sa fie un argument pentru o analiza pe baza careia sa se ia masuri drastice pentru ca niciodata si in nicio alta situatie oamenii raniti sa nu stea 6 ore in frig si in angoasa, in pericol de a-si pierde viata. Este oportun sa comparam bugetele alocate de-a lungul anilor Sanatatii cu cele ale institutiilor de forta. Asa cum aceste institutii stiu sa ne asculte telefoanele si sa puna catuse medicilor, inclusiv in salile de operatii, ar trebui sa fie capabili si sa identifice locul in care se afla oameni care au nevoie de ajutor.