Colegiul Medicilor se PRONUNȚĂ în cazul COPILULUI care a murit la un SPITAL privat din București

Colegiul Medicilor se PRONUNȚĂ în cazul COPILULUI care a murit la un SPITAL privat din București

Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor, a prezentat miercuri regulile procedurale aplicabile în ancheta privind băieţelul mort după o intervenţie chirurgicală la un spital privat din București.

După ce vor fi cercetate toate faptele medicale şi documentele şi după ce vor fi audiaţi medicii responsabili, vor fi stabilite şi vinovăţiile şi sancţiunile care se impun, a declarat Borcean.

„Speţa nu este asemănătoare cu cea a unui conducător auto care omoară un cetăţean pe trecerea de pietoni. Decesul copilului este proba necesară, dar nu şi suficientă pentru a stabili vinovăţia cuiva şi a sancţiona. Urmează o anchetă. Se vor cerceta faptele medicale, diagnosticul, corectitudinea faptelor medicale, eventuale diagnostice diferenţiale, eventuale situaţii particulare, foaia de observaţie, protocolul operator, protocolul de necropsie al întregului cadavru, raportul legistului. Vom încerca să aflăm ce fel de sângerare a fost, cauza ei, cantitatea de sânge acumulată. Colegiul Medicilor are cei mai buni experţi. Vom apela la ei ca să ne vorbească despre competenţa medicilor, despre experienţa lor şi despre prudenţa lor. (...) Abia după ce vom audia medicii intimaţi vom încerca să vedem dacă există fapte şi împrejurări care ţin de organizarea şi funcţionarea unităţii sanitare şi abia apoi vom stabili responsabilităţile şi vinovăţiile”, a declarat miercuri Gheroghe Borcean.

 „Vedeţi ce val emoţional creează un astfel de eveniment. Ce impact social are acest val de emoţii. După câteva zile sau săptămâni, lucrurile se estompează, apar alte ştiri, alte situaţii neplăcute, care fac să treacă emoţia aceasta, lucru care este absolut anormal, nefiresc. Dorinţa noastră este să avem în permanent în minte grija ca astfel de evenimente să nu se întâmple. Şi ca astfel de evenimente să nu se estompeze, să rămână permanent în grija noastră, indiferent de timpul care s-a scurs”, a mai spus Borcean.

El a estimat că în termen de un an va exista o concluzie, pentru că obţinerea documentelor, audierile, expertiza, contestarea ei sunt proceduri de durată. Borcean a precizat că dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii resposabili vor primi mustrare, avertisment, vot de blam, amendă sau le va fi limitată practicarea profesiei pe o durată de timp sau definitiv.

Referitor la acuzaţiile părinţilor copilului, că au fost nevoiţi să sune în spital la numărul de urgenţă 112, Borcean a spus că acest lucru nu ar fi normal dacă în spital ar exista un serviciu de urgenţă, pentru că de regulă există un medic de urgenţă care este chemat în situaţiile de stop cardio-respirator pentru a face resuscitarea în orce secţie.

„Este o discuţie lungă, nu vreau să mă antepronunţ. Aveţi în vedere că legislaţia spune că medicul de urgenţă este chemat în astfel de situaţii de stop cardio-respirator şi de resuscitare, el face asta chiar în secţie, la solicitarea celor care au văzut primii situaţia critică. Lucrurile se vor vedea cercetând foaia de observaţie, acolo trebuie să scrie că s-a solicitat la 112. Cineva trebuie să scrie şi în foaie. (...) Eu nu am văzut nici reclamaţie, nici foaia de observaţie, nu cunosc nici medicul intimat”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor.

Întrebat, de asemenea, despre complicaţiile avute de copil, Borcean a spus că medicul nu prea se gândeşte atunci când este o complicaţie rară, expicând totodată că semnele unei hemoragii interne sunt transpiraţia, setea şi scăderea tensiunii, exact semnele pe care le-a avut copilul.

„O complicaţie ca aceea, rară, omul, chirurgul, medicul nu are tendinţa de a se gândi la ea. O hemoragie internă are semnele sale indirecte: sete, transpiraţie, scăderea tensiunii. Dacă nu există şi sângerarea externă, tendinţa e să nu te gândeşti la asta. Vorbim în mod general”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a decis luni să se autosesizeze şi a început o investigaţie în acest caz, transmite news.ro.