Colegiul Medicilor din București dezaprobă corupția din sistemul de sănătate

Sursa foto: Arhiva EvZ

Colegiul Medicilor din București a luat poziție, duminică, față de cazurile de corupție prezentate în ultimele zile în spațiul public. Comunicatul e semnat de Prof. Dr. Cătălina Poiană, președintele instituţiei.

Colegiul Medicilor din București a emis o declarație fermă de condamnare și se distanțează de situațiile prezentate în mass-media care implică acuzații de corupție în sistemul de sănătate. Dar și presupusa practică a unor medici de a primi bani de la pacienți.

Această distanțare se aplică în cazul în care aceste acuzații sunt confirmate prin procesul de justiție.

Colegiul Medicilor din București condamnă practicile ilegale ale cadrelor medicale

Spunem ferm STOP acestor cazuri şi ne delimităm, ca şi colegiu teritorial şi organizaţie profesională a medicilor, de astfel de cazuri de dare şi primire a „plicului” în sistemul de sănătate”, se arată în comunicatul transmis.

Prof. Dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, consideră că astfel de situații sunt inacceptabile pentru profesia medicală și apreciază că sunt incompatibile cu valorile și principiile acestei profesii.

Aceasta a menționat că este important de subliniat că majoritatea medicilor sunt profesioniști dedicați și corecți.

Cazurile de corupție, dacă se vor dovedi în justiție, afectează grav relația dintre medic și pacient. Precum și încrederea publicului în profesia medicală, expunând medicii la vulnerabilități.

Mesajul meu vine ca o delimitare clară, mai ales că am citit diverse reacţii ale oamenilor, ale societăţii şi consider că nu este firească o culpabilizare a medicilor la nivel general, dar şi că noi, ca profesie, trebuie să luăm atitudine”.

Mită medici. Sursa: Nyul | Dreamstime.com

Doi dintre medicii de la „Marius Nasta”, arestați preventiv pentru corupție

Joi, 21 septembrie, Tribunalul București a emis mandat de arestare preventivă pentru medicul Cristian Paleru de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

El este acuzat de luare de mită de la pacienți. În aceeași instanță, se află și medicul Cornel Petreanu, care așteaptă decizia instanței în ceea ce privește acuzațiile de corupție.

Pe lângă aceste măsuri, anchetatorii au dispus sechestrul asupra bunurilor mobile și imobile deținute de patru medici.

Alţi şase medici de la „Marius Nasta” au fost plasaţi sub control judiciar, urmând să fie cercetaţi în stare de libertate. Valoarea totală a bunurilor şi sumelor indisponibilizate de către procurori depășește 800.000 de euro.