Colapsul este iminent. Omenirea, anenințată de pericolul suprem. Nu, nu e vorba de vreo boală

sursă: arhivă

Un ghețar din Antarctica de dimensiunea Floridei este pe punctul de a se topi, au avertizat oamenii de știință de la Uniunea Geofizică Americană, fiind vorba despre un scenariu de coșmar agravat de schimbările climatice care ar putea duce, în cele din urmă, la o creștere de câțiva metri a nivelului mării la nivel global.

Ghețarul apocalipsei. Descoperirile s-au bazat pe noi imagini din satelit ale ghețarului Thwaites, care a fost supranumit „ghețarul apocalipsei”, arătând o proliferare de fisuri pe suprafața sa. „ Calota de gheață este probabil să se spargă în sute de aisberguri”, a declarat glaciologul Erin Pettit la Universitatea de Stat din Oregon, la o conferință de presă.

Oamenii de știință au monitorizat ghețarul, a cărui topire actuală contribuie la aproximativ 4% din creșterea anuală a nivelului mării. Porțiunea sa de est se învecinează cu un munte subacvatic și se credea că este mai stabilă, dar noi imagini din satelit au arătat că s-au dezvoltat fracturi care permit apelor oceanice să grăbească dezintegrarea acestuia.

Dacă porțiunea de est a ghețarului ar ceda, ar grăbi prăbușirea celorlalte porțiuni ale sale, a spus Pettit, adăugând că prăbușirea secțiunii de est ar putea avea loc în următorii trei până la cinci ani. „Așa cum este structurat în acest moment, această pojghiță de gheață acționează ca un baraj. Dar nu va dura mult timp”, a spus Pettit.

Reacția în lanț după prăbușirea secțiunii de est a ghețarului ar putea amenința locuitorii de pe coasta din întreaga lume, dintre care mulți ar putea fi nepregătiți pentru o creștere bruscă a nivelului mării, care a crescut lent din cauza schimbărilor climatice de la începutul Revoluției Industriale.

 

O problemă pentru întreaga lume

Începând cu 1880, creșterea temperaturilor globale a dus la o creștere a nivelului mării cu 8 până la 9 inci, deși rata de creștere a cunoscut o creștere bruscă în ultimele decenii. Până în 2100, prezice NASA, schimbările climatice vor duce la creșterea mării, în mare parte din cauza topirii gheții din Antarctica și Groenlanda.

Ghețarul Thwaites se topește din cauza unei combinații de temperaturi ale aerului cald și ale apei, cauzate cel puțin parțial de schimbările climatice, făcându-l mai instabil. Între anii 1980 și 2017, a pierdut 600 de miliarde de tone de gheață. Pe măsură ce oceanele continuă să se încălzească, ghețarul este de așteptat să devină neacostat la uscat, crescând riscul de colaps.

„Lucrurile evoluează foarte rapid aici”, a declarat Ted Scambos, glaciolog la Universitatea din Colorado Boulder, în cadrul conferinței de presă. Deși ar putea dura secole pentru ca impactul total al ghețarului Thwaites să se manifeste, cele mai recente date din Antarctica nu oferă oamenilor de știință niciun motiv de optimism, potrivit Yahoo News.

„Fiecare nouă imagine prin satelit pe care o obținem ne facem să observăm fracturi mai profunde și mai lungi”, a spus Pettit, adăugând: „Ceea ce vedem deja este suficient pentru a ne îngrijora. Thwaites este un fel de monstru.”