Evenimentul Zilei > Actualitate > Coincidențe ULITOARE în sport. Arbitrul care a murit la reeditarea celui mai controversat meci la care participase în urmă cu un DECENIU
Coincidențe ULITOARE în sport. Arbitrul care a murit la reeditarea celui mai controversat meci la care participase în urmă cu un DECENIU

Coincidențe ULITOARE în sport. Arbitrul care a murit la reeditarea celui mai controversat meci la care participase în urmă cu un DECENIU

Arbitrul care a suferit un atac cerebral chiar la reeditarea unui meci cu cântec pe care îl condusese în urmă cu 10 ani, sau antrenorul al cărui nume este legat de cea mai traumatizantă experiență a vieții. Legătura dintre copiii a doi mari rivali ai fotbalului și tehnicianul care a căzut de pe scaun atunci când depunea un jurământ. Sunt povești uimitoare ce nu pot fi explicate rațional și care fac parte din categoria coincidențelor stranii.

Sportul este un domeniu marcat de o mulțime de coincidențe spectaculoase și inexplicabile. Dincolo de evenimentele din arenă, eroii devin oameni normali, supuși legilor scrise și nescrise. Mulți dintre ei au trăit experiențe uimitoare, ce nu pot fi încadrate într-o matrice rațională. Iată patru povești remarcabile țesute în jurul unor oameni mai mult sau mai puțini cunoscuți în lumea sportului.

În 1998, lotul feminin de gimnastică se afla în Venezuela, la Caracas. Oficialii se pregăteau pentru o zi relaxantă, de cumpărături, iar secretarul general al Federației Române s-a dus la bancă pentru a scoate bani. Aflat într-un centru comercial, a fost atacat din senin de doi indivizi, care l-au amenințat cu pistoalele. În câteva secunde a luat decizia de a ține bine de geanta unde se aflau diurnele sportivelor, dar și pașapoartele, și a plătit scump. A fost împușcat sub privirile îngrozite ale martorilor, iar prețul plătit pentru salvarea banilor și actelor a fost teribil. Oficialul a rămas paralizat după acel episod de coșmar și în prezent trăiește într-un scaun cu rotile. Ca o stranie coincidență, ex-secretarul general se numește Toma PRĂDATU. A traversat o perioadă cumplită de depresie, după ce-a aflat că nu va mai putea merge, dar a luptat și a rezistat datorită sprijinului familiei.

S-a jurat și a căzut cu scaunul

Un episod ce a rămas în folclorul fotbalului românesc s-a petrecut în anul 2000, la finalul unui meci banal de campionat, disputat de Rocar și Petrolul Ploiești. Confruntarea fusese aranjata în așa fel încât gazdele să câștige fără mai bătăi de cap. Numai că, la 1-0 pentru bucureșteni, oaspeții au egalat din greșeală, prin Nicolae Constantin, în minutul 84. Imediat a început o regrupare a celor două forțe de pe teren, pentru ca Rocar să marcheze, iar acest lucru s-a întâmplat. Scor final 2-1, obiectiv îndeplinit.  La conferința de presă, ziariștii l-au întrebat cu un evident accent ironic, pe Virgil Dridea, antrenorul Petrolului, cum i s-a părut meciul. Tehnicianul a ridicat glasul și a început să se jure că n-a fost blat. În acel moment, scaunul pe care stătea Dridea s-a rupt, spre amuzamentul general.

O altă tristă coincidență îl are în centru pe fostul arbitru Zoltan Erdei. În 1995, tușierul  a făcut parte alături de Nicolae Grigorescu și „centralul” Ion Crăciunescu din brigada care, în 1995, a oficiat la celebra finală a Cupei României, disputată de Rapid și Petrolul. Meciul a stârnit aprige discuții la acea vreme și a declanșat un mare scandal în vestiarul giuleștenilor. Acțiunea a început spre final, atunci când „lupii” au deschis scorul prin Andreicuț (82). Părea că prahoveniii vor duce cupa la Ploiești, dar în minutul 87, rapidiștii au egalat datorită lui Iulian Chiriță. Reușita a fost aprig contestată de petroliști, care au reclamat un ofsaid evident. Însă, Ion Crăciunescu și Zoltan Erdei au validat golul, recunoscând ulterior că au greșit grav. În cele din urmă, Petrolul a câștigat trofeul în urma executării loviturilor de departajare (5-3) și la Ploiești s-a declanșat finala. După 10 ani, în 2005, „găzarii” s-au gândit să celebreze împlinirea unui deceniu de la acel succes istoric și au organizat o reeditare a confruntării cu Rapid. Mai mult, pentru a arăta că nu le poartă ranchiună, ploieștenii i-au invitat și pe arbitrii jocului. Lucrurle s-au desfășurat conform planului, foștii jucători au făcut spectacol la meciul demonstrativ, dar la final s-a petrecut un eveniment șocant. Tușierul Zoltan Erdei a suferit un atac cerebral și s-a stins din viață, neputând fi salvat de intervenția medicilor.