Paulo Coelho povesteşte că pelicula „The Experimental Witch”, care va fi proiectată în premieră la Festivalul de la Roma, a fost filmată parţial în România.
Paulo Coelho a fost, la Cannes, vedeta unui cocktail cu fructe de mare şi şampanie pe Plage des Palmes, unde s-a anunţat oficial că lungmetrajul „The Experimental Witch” va rula în premieră la Roma, în octombrie. Superstarul literaturii braziliene n-a prea putut savura nici şampania, nici apusul de soare din cauza interviurilor. Exasperat de şirul de jurnalişti, Coelho şi-a atenţionat discret agenta, responsabilă cu timpul alocat fiecăruia: „Nu mă uita aici!”.
Îşi dă jos ochelarii de soare şi, cu ultimele fărâme de răbdare care i-au mai rămas, răspunde la întrebări. „Filmul care va fi lansat la Roma are legătură şi cu România, în primul rând pentru că porneşte de la cartea «Vrăjitoarea din Portobello», şi apoi pentru că unele scene au fost filmate acolo. Cineaşti din mai multe ţări au mers în România şi şi-au făcut filmele acolo”, a declarat scriitorul pentru „Evenimentul zilei”. Filmul-experiment va fi lansat şi promovat ulterior pe internet, mai exact pe YouTube, MySpace sau Facebook.
„Mi-a plăcut în România” Din 6.000 de înscrişi, doar 15 au intrat în „marea finală”, cu tot atâtea poveşti despre Athena, „Vrăjitoarea din Portobello”. Vrăjitoare care, şi în carte, şi în realitate, vine de undeva din Transilvania. „I-am dat origini româneşti pentru că mi-a plăcut în România şi pentru că am întâlnit acolo o fată care m-a inspirat pentru romanul meu. Voiam să scriu o carte despre energia feminină, însă nu găseam o intrigă bună şi m-am oprit în cele din urmă la ea, la povestea ei, am decis că ar fi un bun punct de plecare.
Bineînţeles, e vorba aici şi de Transilvania, de unde vine Dracula”, ne lămureşte Coelho. Inventatorul „legendei personale” are planuri mari în cinematografie. Recent, a stat din nou la discuţii cu celebrul producător Harvey Weinstein, despre adaptarea cărţii „Alchimistul”, un proiect care zace în aşteptare de la ediţia trecută a Cannes-ului. Bugetul pregătit la Hollywood e foarte generos: 60 de milioane de dolari. Tot ce-i mai lipseşte „Alchimistului” pentru a o lua din loc e un regizor. Nu critică festivalul
Cum Paulo Coelho e un obişnuit al Cannes-ului, era timpul să scrie o carte şi despre acest colţ de lume. Romanul „Învingătorul moare singur”, care va apărea la Humanitas în toamnă, a fost prezentat deja pe Croazetă, într-unul dintre locurile exclusiviste de pe plajă, VIP Room. Protagonistul cărţii e un asasin în serie care ajunge pe Croazetă, prilej pentru autor să descrie nebunia din timpul festivalului.
„Nu ucigaşul în serie e subiectul principal, e mai mult un pretext de a vorbi despre Cannes şi, mai mult, e vorba despre valorile adevărate din viaţă. Partea cu ucigaşul subliniază dualitatea aceasta iubire-ură”, explică autorul. În multe dintre cronicile din presa franceză (cartea s-a lansat, în Franţa, în aprilie), „Învingătorul moare singur” e calificat drept „un roman acid despre superficialitatea acestei lumi”, intenţie pe care Coelho nu şi-o asumă. „Nu critic Cannes-ul. Cred că filmele au nevoie şi de partea de glamour, de lux.
Voiam doar să pun problema care sunt adevăratele valori în viaţă. Oamenii mă fascinează aici, pentru că fiecare are ceva de arătat, ceva de dat, ceva de spus”. În fiecare an, Cannes-ul îl transformă într-un cinefil fidel - e unul dintre puţinii care mărturiseşte că a aplaudat la „Antichrist”. „Mă duc la multe filme - de exemplu, am văzut Lars von Trier şi mi-a plăcut foarte mult.”
Pentru mai multe informaţii despre festival, accesaţi categoria "EVZ la Cannes"