Codul Rutier 2024. Obţinerea permisului auto, cea mai mare schimbare din ultimii ani

Sursă foto: Arhivă EVZ

Codul Rutier 2024. Marți, Camera Deputaților a adoptat în unanimitate un proiect care stipulează că examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere poate fi susținut în orice locație din țară, nu doar în localitatea de domiciliu.

Codul Rutier pentru anul 2024 suferă modificări semnificative referitoare la regulile de obținere a permisului auto. O schimbare notabilă constă în faptul că proba teoretică poate fi susținută oriunde în țară, nu doar în localitatea de domiciliu. Această modificare este stipulată într-o propunere legislativă care aduce amendamente la Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Modificări codul rutier. Mai puțin timp de așteptare

Scopul actului normativ este de a diminua perioadele de așteptare între promovarea examenului teoretic și participarea la examenul practic pentru obținerea permisului de conducere, și de a oferi candidaților la obținerea permisului de conducere posibilitatea de a participa la examenele teoretice în orice localitate din țară. Aceste aspecte sunt subliniate în expunerea de motive a proiectului.

„Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii trebuie să fie apte din punct de vedere medical, potrivit legii, să facă dovada pregătirii practice prin cursuri organizate de unităţi autorizate şi că a fost declarat „admis” de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor”, prevede actul normativ.

Această schimbare va facilita candidaților care doresc să obțină permisul de conducere sau să obțină noi categorii sau subcategorii ale acestuia, să depună dosarul complet la autoritatea competentă din zona în care își au domiciliul sau reședința. Aceste informații sunt consemnate în raportul comisiei de specialitate.

 

Sursa foto: Arhiva EVZ

Proba teoretică se poate da oriunde în țară

Codul rutier 2024. În plus, proiectul de lege mai prevede că "pregătirea teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere va fi structurată pe module și va fi recunoscută reciproc de către unitățile autorizate în domeniu". Potrivit explicațiilor furnizate de către comisia competentă, această modificare va permite unităților autorizate în domeniu să organizeze mai eficient activitățile de pregătire a candidaților pentru obținerea permisului de conducere.

„Proba teoretică de verificare a cunoştinţelor pentru obţinerea permisului de conducere se poate susţine la orice autoritate competentă de pe teritoriul României cu respectarea condiţiilor de vârstă, potrivit legii. Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc”, mai prevede actul normativ.

„Prin această modificare se va permite ca examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere să fie dat oriunde în ţară şi astfel se vor reduce timpii de aşteptare a candidaţilor de a deveni conducători auto”, se mai motivează în raportul comisiei de specialitate.

Examenul practic pentru obținerea permisului de conducere va continua să se desfășoare în conformitate cu prevederile actuale, deoarece, conform raportului, autoritățile competente în domeniu nu dispun de capacități tehnice pentru a organiza acest examen în orice loc din țară. Acest aspect este subliniat în raportul către Camera Deputaților, care are prerogativa de a lua decizii finale.

Codul Rutier. Ce vârstă trebuie să ai ca să poți face școala de șoferi

  • Una dintre primele cerințe impuse de Codul Rutier este vârsta minimă legală la care poți începe să te înscrii la o școală de șoferi. Pentru a participa la cursurile de pregătire teoretică și practică organizate de o unitate autorizată și pentru a fi însoțit de un instructor auto, trebuie să ai cel puțin 17 ani și 9 luni împliniți. Această limită de vârstă se aplică pentru categoria de permis „B”. Cu alte cuvinte, poți începe școala de șoferi cu trei luni înainte să împlinești vârsta majoratului. Pentru a susține examenul pentru aceeași categorie, este obligatoriu să ai cel puțin 18 ani.
  • Există o excepție pentru persoanele care conduc mopede/scutere (categorie permis – AM), motociclete ușoare (categorie A1) și cvadricicluri (categorie B1), în cazul lor vârsta minimă pentru a obține permisul fiind de 16 ani împliniți. Pentru toate aceste trei categorii de permis, poți începe școala de șoferi încă de la vârsta de 15 ani și 9 luni.