Codul Rutier. Ce reguli trebuie respectate într-un sens giratoriu decalat

Codul Rutier. Ce reguli trebuie respectate într-un sens giratoriu decalat Sursă foto: Dreamstime

Codul rutier prevede o serie de reguli pentru șoferi care trebuie respectate într-un sens giratoriu decalat. Într-o intersecție, circulația este guvernată de mai multe reguli, astfel încât șoferii trebuie să fie atenți la indicatoare. În ceea ce privește un sens giratoriu decalat, regulile sunt în principiu clare.

Codul Rutier. Ce reguli trebuie respectate într-un sens giratoriu decalat

În prezent, sensurile giratorii pot fi configurate cu două, trei sau chiar mai multe benzi de circulație.

Șoferii sunt obligați să respecte aceleași reguli ca și pe drumurile drepte: să semnalizeze intenția de a schimba banda și să acorde prioritate vehiculelor aflate deja în circulație pe banda respectivă.

De asemenea, conducătorii aflați în interiorul sensului giratoriu trebuie să semnalizeze și să acorde prioritate vehiculelor care ies din banda din partea dreaptă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine e obligat să cedeze trecerea în sensul giratoriu

Conform modificărilor aduse Codului Rutier în 2023, regulile referitoare la cedarea trecerii în sensul giratoriu sunt clar stabilite.

Conform Articolului 107, punctul 1.1, din Legea 195/2002, conducătorii de vehicule sunt obligați să respecte regulile privind circulația pe benzi și să semnalizeze în avans intenția de a ieși din intersecție, asigurându-se că pot face acest lucru fără a perturba traficul sau a pune în pericol alți participanți.

Astfel, atunci când ne deplasăm într-un sens giratoriu pe banda 2 și dorim să ieșim din intersecție, este necesar să semnalizăm spre dreapta și să schimbăm direcția doar în cazul în care banda 1 este liberă.

sens giratoriu

Bulgaria, cele mai puține sensuri giratorii din Europa. Cum stă România / Sursă Pixabay

Codul Rutier. Cine are prioritate în sensul giratoriu

Codul Rutier actualizat în 2023 clarifică cine are prioritate în sensul giratoriu.

„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107, pct. 1.1, din legea 195/2002.

Practic, atunci când circulăm într-un sens giratoriu pe banda 2 și dorim să ieșim, activăm semnalul dreapta. Abia după ce ne asigurăm că nu există alte mașini pe banda 1 putem părăsi sensul giratoriu. Conform ilustrației de mai sus, șoferul mașinii de culoare portocalie (reprezentat de linia albastră) este obligat să acorde prioritate mașinii de culoare verde (reprezentată de linia roșie). Aceasta se datorează faptului că efectuează o manevră de schimbare a benzii pentru a ieși din sensul giratoriu, în timp ce mașina verde își menține banda.

Codul rutier. Sens giratoriu cu „bandă turbo”

Autoritățile au creat diverse tipuri de sensuri giratorii, unele dintre acestea fiind echipate cu o așa-numită „bandă turbo”. Această bandă conferă prioritate de trecere șoferilor care se află pe ea, indiferent de direcția din care vin.

Astfel, atunci când te pregătești să intri într-un sens giratoriu cu două benzi și observi că linia de separare a acestora este continuă în direcția înainte, acest lucru indică faptul că cei aflați în sensul giratoriu nu sunt autorizați să intre pe banda ta. În același timp, vei fi obligat să continui deplasarea înainte și nu ai permisiunea să virezi la stânga.

În plus, linia continuă poate indica direcția spre dreapta sau chiar spre stânga. Prin urmare, ai prioritate de trecere, dar și responsabilitatea de a urma direcția indicată de linia continuă.